Tradycyjny czy nowoczesny – jaki serwis obiadowy wybrać?

Biały serwis obiadowy
Zwolennicy tradycji i klasyki chętniej sięgną białe i beżowe serwisy obiadowe. | fotolia.com, 188077092 | autor: igor_kell

Jak wiadomo, serwowane jedzenie powinno nie tylko dobrze smakować, ale i ładnie się prezentować. Estetyczny wygląd potraw zapewni nam odpowiedni zestaw obiadowy. Przyda się w trakcie rodzinnych spotkań, przyjęć i świąt. Z jego pomocą bez problemu stworzymy uroczysty, elegancki nastrój. Na jaki styl się zdecydować? I czym kierować się przy wyborze naczyń, aby posłużyły przez wiele kolejnych lat?

Obecnie spotkamy się z ogromnym wyborem stylów, kolorów i kształtów. Zastawa obiadowa nie musi już być biała i okrągła. Chociaż jest to bardzo klasyczne i bezpieczne rozwiązanie, warto pokusić się o przejrzenie również tych bardziej niestandardowych naczyń. Od kilku lat ogromnym powodzeniem cieszą się modele zdobione subtelną grafiką lub ciekawymi tłoczeniami na brzegach. Wiele osób zamiast typowego, okrągłego kształtu, decyduje się też na designerskie kwadraty i owale. Nadaje to naczyniom nieco bardziej nowoczesnego wyglądu, który przypadnie do gustu osobom lubiącym modne, oryginalne rozwiązania. To, czy zdecydujemy się na styl tradycyjny, czy nowoczesny, zależy oczywiście od naszych preferencji.

Zwolennicy tradycji i klasyki chętniej sięgną białe i beżowe serwisy obiadowe. Zazwyczaj wybór pada na cienką porcelanę, która nie rzuca się w oczy, a jednocześnie skutecznie buduje odświętny wygląd stołu. Jeżeli chcemy, aby posłużyła nam przez kilka pokoleń, wybierzmy stonowany zestaw obiadowy. Delikatne żłobienia i skromny, niezbyt rzucający się w oczy wzór, to najbardziej uniwersalne rozwiązanie. Zalecana jest również jasna, nieintensywna kolorystyka. Oczywiście nie oznacza to, że nowoczesne zestawy nie są polecane. Wręcz przeciwnie – jeżeli nasz dom jest urządzony w duchu nowoczesności, zdecydowanie warto sięgnąć po bardziej nietypowe naczynia. Wiele designerskich modeli posiada intrygującą kolorystykę, kształty i zdobienia, np. orientalne wzory albo mocne akcenty kwiatowe i abstrakcyjne.

Zanim kupisz serwis obiadowy…

…przemyśl, jak dużego zestawu potrzebujesz. Zazwyczaj wybiera się komplety liczące od 6 do 12 talerzy. Do nich dochodzą sosjerki, wazy, salaterki i półmiski. Zwykle w sprzedaży znajdziemy także dopasowane, niewielkie talerzyki deserowe, talerze głębokie, czesto również cukiernice, solniczki, pieprzniczki, filiżanki, serwetniki, mleczniki i imbryki. Jeżeli przewidujesz organizowanie dużych przyjęć lub posiadasz liczną rodzinę, bezpiecznym rozwiązaniem będzie wybór zestawu na 24 osoby.

Pamiętaj, że im większa spójność estetyczna naczyń na twoim stole, tym lepszy efekt wizualny. Warto wiedzieć i liczyć się z tym, że część takich zestawów nie nadaje się do mycia w zmywarce lub do podgrzewania w mikrofalówce. Aby utrzymać je w dobrym stanie, pozostaje mycie ręczne. Jednak serwisy obiadowe są tego warte, ponieważ pozwalają stworzyć piękny, uroczysty nastrój bez większego wysiłku. Oprócz tego są zazwyczaj bardzo trwałe, dlatego bez problemu wykorzystamy je przez wiele kolejnych lat. W kwestii wyglądu możemy zdecydować się na mocne akcenty, albo praktyczny minimalizm – wszystko zależy od naszego gustu i upodobań. W każdym przypadku już same naczynia staną się swoistą ozdobą każdego stołu.


Materiał partnera zewnętrznego