Wybieramy zdrowy koncentrat pomidorowy – poznaj naszych faworytów!

Koncentrat pomidorowy
Do przygotowania jednego 200 g słoiczka koncentratu Pudliszki potrzebny jest aż kilogram pomidorów. | fot.: materiał zewnętrzny

Są takie produkty, bez których naprawdę ciężko się obyć w codziennym przygotowywaniu posiłków. Potrafią one podkręcić smak, odmienić oblicze dania, nadać mu wyrazistości… Jednym z takich artykułów jest bez wątpienia koncentrat pomidorowy. Najczęściej używany do przekształcenia rosołu w pomidorową, do nadania smaku fasolce po bretońsku i do stworzenia idealnego sosu do gołąbków. Czy jednak jest on zdrowy? Zbadaliśmy to i pod tym względem koncentrat pomidorowy Pudliszki wypada zdecydowanie najlepiej na tle konkurencji. Dlaczego?

Koncentrat pomidorowy Pudliszki – co w sobie kryje?

Jak w przypadku wszystkich innych przetworów pomidorowych, takich jak ketchup czy przecier, podstawowym składnikiem koncentratu pomidorowego są oczywiście pomidory. W wielu przypadkach oprócz samych warzyw w skład produktu wchodzą także sztuczne konserwanty i inne ulepszacze smaku, w skrajnych przypadkach – substancje imitujące jedynie smak pomidorów. Klasyczny koncentrat pomidorowy Pudliszki ma w swoim składzie jednak tylko i wyłącznie pomidory – żadnych konserwantów, żadnych ulepszaczy. Skąd więc tak wyrazisty smak?

To proste – do przygotowania jednego 200 g słoiczka koncentratu Pudliszki potrzebny jest aż kilogram pomidorów. Warto dodać, że są to pomidory najwyższej jakości, świeże i dojrzewające w słońcu, dostarczane do zakładów przetwórczych Pudliszek przez zaufanych, lokalnych dostawców. Co istotne, inne produkty oferowane przez Pudliszki (sos do spaghetti czy dania gotowe) są tworzone przy wykorzystaniu tego samego surowca.

Smakowe koncentraty Pudliszki – czy warto?

Spoglądając na sklepowe półki, nietrudno zauważyć, jak wiele innowacyjnych produktów w niespotykanych wersjach proponują konsumentom Pudliszki (sos do spaghetti np. poza swoją wersją oryginalną dostępny jest też wzbogacony m.in. o płatki czosnku czy paprykę). Podobnie sytuacja wygląda, jeśli chodzi o koncentraty pomidorowe. Stosunkowo niedawno oprócz klasycznego koncentratu pomidorowego pojawiły się jego wersje smakowe.

Dziś mamy więc do wyboru koncentrat z bazylią (jak twierdzą kulinarni eksperci firmy Pudliszki, sos do spaghetti przyrządzony na jego bazie smakuje wyśmienicie), z czosnkiem (idealny choćby do przygotowywania domowej pizzy) oraz z mieszanką ziół (oregano, bazylii i tymianku). Jak więc wygląda kwestia składu w przypadku tych produktów?

  • Koncentrat pomidorowy z bazylią – 98% koncentratu, 2% bazylii.
  • Koncentrat pomidorowy z czosnkiem – 98% koncentratu, 1,9% świeżego czosnku, 0,1% oregano.
  • Koncentrat pomidorowy z ziołami – 99,4% koncentratu, 0,6% ziół.

Także i w tym przypadku nie ma mowy o konserwantach i ulepszaczach.

Jeśli chcesz mieć pewność, że używany przez ciebie na co dzień koncentrat pomidorowy nie wyrządza twojemu zdrowiu żadnej szkody, klasyczny koncentrat od Pudliszek i jego wariacje to bardzo dobry wybór. Fasolka po bretońsku, pomidorówka, pulpety i gołąbki? Śmiało – byle nie wszystko na raz! Smacznego!


Materiał zewnętrzny