Czym różnią się synbiotyki od probiotyków?

Wyroby mleczne
Doskonałym źródłem dobroczynnych bakterii są wszelkie wyroby mleczne, na przykład jogurty, maślanki, kefiry oraz kiszonki, takie jak kiszona kapusta, ogórki albo inne przetwory fermentowane. | fot.: materiał zewnętrzny

W okresach obniżonej odporności, po infekcjach przewodu pokarmowego oraz w czasie i po terapii antybiotykowej warto zadbać o przywrócenie równowagi bakteryjnej flory jelitowej. Najłatwiej zrobić to, stosując probiotyki i prebiotyki.

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk – wszystkie pomagają przywrócić odpowiednie proporcje pomiędzy dobroczynnymi a patogennymi drobnoustrojami w organizmie. Czym różnią się między sobą i jak je stosować?

Probiotyk a synbiotyk

Probiotykami nazywane są szczepy dobroczynnych bakterii, które przyjmuje się w celu uzupełnienia flory jelitowej i tym samym pobudzenia odporności organizmu. Aby bakterie miały szansę się namnażać, potrzebują one prebiotyków, czyli substancji stanowiących pożywienie dla drobnoustrojów.

Prebiotyki są składnikami pożywienia, które odporne są na działanie enzymów trawiennych i pobudzają aktywność i namnażanie niektórych szczepów bakteryjnych. Produkty, które zawierają jednocześnie probiotyk i prebiotyk, nazywane są synbiotykami. W aptekach znajdziesz dużo tego typu produktów, na przykład probiotyk Multilac, Bactilac albo Lacidar.

Naturalny synbiotyk

Warto wiedzieć, że przyjmowanie produktów dostępnych w aptece nie jest jedynym sposobem na zwiększenie ilości dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym. Oprócz takich suplementów diety jak probiotyk Multilac, skład swój opierający na dziewięciu szczepach bakterii, oraz czteroszczepowych probiotykach jak Trilac czy Bactilac, dobrym źródłem probiotyków i prebiotyków są też niektóre produkty spożywcze.

Doskonałym źródłem dobroczynnych bakterii są wszelkie wyroby mleczne, na przykład jogurty, maślanki, kefiry oraz kiszonki, takie jak kiszona kapusta, ogórki albo inne przetwory fermentowane. Dobrym źródłem naturalnych probiotyków jest też kwas chlebowy. Z kolei prebiotyki znajdziesz w takich pokarmach, jak: czosnek, miód, szparagi, cykoria, karczochy, pszenica i banany. Aby nie tylko odzyskać, ale też utrzymać równowagę i dobre proporcje pomiędzy bakteriami dobroczynnymi a patogennymi, warto włączać te produkty spożywcze do codziennej diety.

Osłona przy antybiotyku – jak wybrać?

Wybierając odpowiedni probiotyk i prebiotyk do antybiotyku, warto pamiętać, że czym innym jest synbiotyk, a czym innym probiotyk. To bardzo ważne, by w przypadku, gdy kupujesz probiotyk bez prebiotyku, ten ostatni dostarczyć z innego źródła. Masz wtedy pewność, że bakterie które uzupełniasz przyjmując preparat z apteki, mają faktycznie szansę zwiększyć swoją aktywność i rozmnożyć się, korzystanie wpływając na proporcje dobrych do patogennych drobnoustrojów.

Możesz także od razu zaopatrzyć się w synbiotyk Multilac lub Trilac. Zwracaj także uwagę na to, ile szczepów bakterii znajduje się w wybranym preparacie oraz we wspomaganiu jakich dolegliwości są one przydatne. Przykładowo, probiotyk Multilac ma dziewięć szczepów bakterii, a Lactovaginal – tylko jeden, jednak ze względu na inne zastosowanie trudno jest porównywać te produkty, gdyż ten pierwszy działa osłonowo podczas terapii antybiotykiem, a ten drugi jest stosowany w trakcie infekcji intymnych.


Materiał zewnętrzny

Tags from the story
, ,