Od czego zależy nasz poziom energii? Czy wystarczy, że wypijemy z rana małą czarną? Czy może potrzeba nam czegoś więcej, czego nawet duża dawka kofeiny nie będzie nam w stanie dostarczyć? Energia to paliwo, które są nam w stanie dostarczyć jedynie składniki pokarmowe, bogate w węglowodany czy tłuszcze.
Jak powstaje energia w organizmie?
W naszych komórkach znajdują się mitochondria, których działanie polega właśnie na produkcji energii. Aby jednak mogły one funkcjonować, potrzebne jest paliwo. A to, dostarczamy pod postacią węglowodanów, tłuszczów oraz białek i alkoholi. Jedynie trzy pierwsze związki są rozkładane w organizmie. Alkohol prawie w całości wchłaniany jest do krwi. Najwięcej energii dostarczają nam tłuszcze. 1 g zapewnia nam 37,7 kJ, podczas gdy w przypadku węglowodanów jest to już tylko 17,2 kJ. Ważne jest, by te składniki spożywać w odpowiednich ilościach. Zarówno nadmiar tłuszczu, jak i nadmiar węglowodanów może nam zaszkodzić. Prócz zawartości energetycznej, ważna jest również zawartość innych składników odżywczych, które potrzebne są nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Naturalne i zdrowe źródła energii
Dostarczać energię możemy na różne sposoby. Warto jednak wybrać ten najzdrowszy z nich, czyli jedzenie owoców, warzyw oraz innych roślin bogatych w składniki odżywcze. Jeśli chcemy, by energii starczyło nam na cały dzień, warto spożywać rośliny bogate w błonnik, które spowalniają rozkład węglowodanów oraz regulują poziom cukru we krwi. Ustabilizowany cukier przekłada się na energie, która utrzymuje się na stałym poziomie. Dodatkowo błonnik sprawia, że dłużej czujemy się syci. No dobrze, w takim razie, jakie rośliny zawierają dużą ilość błonnika oraz są bogatym źródłem witamin i minerałów?
- nasionka chia – prócz błonnika, są również bogate w kwasy Omega-3 i Omega-6. Zawierają także leptyne, która zwiększa poziom energii, a ponadto oczyszczają organizm z toksyn.
- zielony jęczmień – ze względu na dużą ilość błonnika, wiele osób stosuje to zboże w diecie odchudzającej. Błonnik rozpuszczalny zwiększa uczucie sytości i opóźnia opróżnianie żołądka, natomiast jego forma nierozpuszczalna pobudza perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom.
- Aloes – no dobrze, błonnika może nie ma, ale i tak warto o nim napisać. Ta roślina, którą z pewnością większość z nas hoduje w swoim domu ma cudowne właściwości – leczy alergię, przyspiesza gojenie się ran, obniża poziom cukru czy poprawia odporność. Aloes wykorzystywany jest najczęściej w kosmetykach.
Warto również włączyć do swojej diety inne rośliny, które bogate są w wartości odżywcze. Polecamy szczególnie szpinak, jarmuż, czystek, jagody goji czy rokitnik. O ich właściwościach poczytacie więcej na stronie: naturapluszdrowie.pl.
Suplementy uzupełnieniem diety
Szpinak, aronia czy inne owoce i warzywa nie rosną przez cały rok, dlatego nie zawsze możemy włączyć je do swojej diety. Zapotrzebowanie organizmu na różnego rodzaju minerały oraz witaminy jest jednak duże. Są one wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Aby uzupełnić ich niedobory, warto stosować różnego rodzaju suplementy, zawierające naturalne wyciągi z ziół czy dodatki różnych witamin. Szeroki wybór tego typu produktów znajdziecie m. in. na stronie: ekamedica24.pl.
Materiał partnera zewnętrznego