Lapacho – czym jest „herbata Inków” i jakie właściwości ma do zaoferowania?

lapacho
Napar z kory drzewa lapacho nazywany "herbatą Inków" to napój, którego właściwości lecznicze znane już były tysiące lat temu zarówno w Ameryce Środkowej, jak i w Ameryce Południowej | fot.: stock.adobe.com

Napar z kory drzewa lapacho nazywany herbatą Inków to napój, którego właściwości lecznicze znane już były tysiące lat temu zarówno w Ameryce Środkowej, jak i w Ameryce Południowej. To właśnie tam aż po dzisiejsze czasy wspomniany napój stosowany jest do łagodzenia przeróżnych dolegliwości. Lapacho to tak naprawdę rosnące w lasach deszczowych drzewo, z którego kory pozyskuje się susz służący właśnie do przygotowywania przepysznego i pełnego wartości odżywczych napoju. Jakie jednak korzyści dla naszego zdrowia płyną z picia lapacho?

Lapacho: zastosowanie

W różnych krajach Ameryki Środkowej oraz Południowej lapacho służy do walki z innymi dolegliwościami. Jedni stosują napój jako lek na anemię i malarię, natomiast dla innych stanowi ona świetne remedium na gorączkę oraz biegunkę. Warto przy tym podkreślić, iż wspomniana herbata znalazła również zastosowanie jako lek na ból gardła, chorobę Parkinsona, zapalenie stawów, wrzody żołądka, a także pomocniczo w walce z cukrzycą. Lapacho pomaga ponadto wzmocnić odporność organizmu na walkę z chorobotwórczymi patogenami, wspomóc proces trawienia, wypłukać toksyny zalegające w organizmie, a także załagodzić infekcje.

Lapacho: składniki odżywcze i właściwości lecznicze

Lapacho to bardzo wartościowy napój, w którym można znaleźć takie substancje mineralne jak magnez, potas, wapń, mangan, żelazo, wapń, koenzym Q10, kwercetynę, alkaloidy, a także kwasy hydrobenzoesowe. Największy jednak wpływ na nasze zdrowie mają dwie inne substancje znajdujące się w herbacie, a mianowicie lapachol oraz beta-lapachol. Licznie przeprowadzone badania dowiodły, iż lapacho pomaga zabić grzyby oraz bakterie (np. grzyby z grupy Candida albicans, paciorkowce oraz gronkowca), a także różnego rodzaju wirusy grypy. Herbata Inków wpływa ponadto korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, gdyż pomaga zmniejszyć wydzielanie kwasu żołądkowego przy jednoczesnym zwiększeniu wydzielania śluzu. W tradycyjnej medycynie Indian lapacho stosowane jest również od wielu wieków do walki z nowotworami, jednak nie tylko w postaci herbaty, ale również maści, nalewek oraz leczniczych wywarów. Choć ludzie z tamtych okolic uważają, że dzięki lapacho można pokonać raka, to jednak nie można nigdzie znaleźć badań, które potwierdziłyby tę tezę. Można natomiast znaleźć badania, które mówią, iż herbata Inków może mieć potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Warto również wiedzieć o tym, iż jakiś czas temu przeprowadzono badania na ludziach nad antyrakowym działaniem lapacho, które okazały się bardzo obiecujące, jednak w trakcie ich trwania okazało się, że główna substancja lapacho, czyli lapachol wykazuje silne działanie toksyczne.

Lapacho pomimo tego, iż nie wspomaga walki z nowotworami, to jednak wykazuje szereg innych cennych dla naszego zdrowia właściwości leczniczych, dlatego też z pewnością warto sięgać po ten niezwykły napój, pamiętając jednak o tym, aby nie przesadzać z jego ilością. Co za dużo, to bowiem nie zdrowo, a bardzo łatwo można przesadzić z ilością wypitego napoju.

KPA

Tags from the story