Zdrowe lody domowej roboty

domowe lody
Nic tak dobrze nie smakuje jak zdrowe, samodzielnie zrobione lody | fot.: Fotolia

W okresie letnim zapewne niejedna osoba udaje się do sklepu bądź lodziarni, żeby posmakować zimnych pyszności. Niestety w większości takich lodów jest wiele niezdrowych składników. Nie potrzeba wiele aby samemu zrobić smaczne lody i przy okazji bardzo zdrowe, wystarczy tylko chcieć i poświęcić na to trochę czasu. Dostępne w okresie letnim świeże, krajowe owoce oraz inne produkty ułatwiają tą sprawę.

1. Domowe lody z owoców leśnych

Do wykonania będziemy potrzebowali:

  • mleko bez laktozy – 200 ml,
  • owoce leśne (świeże lub mrożone) – 500 g,
  • miód – 150 g,
  • cytryna – 1 szt.

Przygotowanie krok po kroku:

Mleko należy zagotować, dodać owoce(w przypadku mrożonych trzeba je w pierwszej kolejności rozmrozić) i miód, a po wykonaniu tych czynności wszystko razem zmiksować. Następnie wyciskamy sok z całej cytryny i dodajemy do reszty. Wszystko wlewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki,najlepiej na całą noc aby wszystko dokładnie zamarzło.

2. Domowe lody truskawkowe

Do wykonania będziemy potrzebowali:

  • cukier – 150 g,
  • woda – 150 ml,
  • truskawki (świeże lub mrożone) – 500 g,
  • cytryna – 1 szt.

Przygotowanie krok po kroku:

Do garnka wlewamy wodę oraz wsypujemy cukier i razem gotujemy. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze około 3 minuty. Tak przygotowany syrop wlewamy do truskawek(w przypadku mrożonych trzeba je najpierw rozmrozić) i wszystko miksujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy masę wlewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki na całą noc.

3. Domowe lody z mleczka kokosowego

Do wykonania będziemy potrzebowali:

  • mleczko kokosowe – 400 ml,
  • śmietanka 30% UHT – 200 ml,
  • miód lub syrop klonowy – 40-50 g,
  • pół cytryny.

Przygotowanie krok po kroku:

W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy. Tak przyrządzoną masą wypełniamy foremki do lodów do połowy, a następnie dodajemy masę truskawkową oraz z owoców leśnych (przygotowaną według  przepisów przedstawionych powyżej) ale nie jest to konieczne jeśli nie chcemy. Za pomocą wykałaczki wszystko ze sobą mieszamy. Wstawiamy lody do zamrażarki najlepiej na całą noc.

4. Domowe lody cytrynowe

Do wykonania będziemy potrzebowali:

  • 6 dużych cytryn,
  • cukier puder – 100–150 g,
  • 2 szklanki lodu.

Przygotowanie krok po kroku:

Cytryny parzymy, kroimy na pół i wyciskamy jak najdokładniej sok. Lód kruszymy blenderem, mieszamy z sokiem z cytryn i cukrem pudrem. Tak przyrządzone lody podajemy od lub szybko chowamy do zamrażarki.

5. Domowe lody arbuzowe

Do wykonania będziemy potrzebowali:

  • 6 szklanek miąższu z arbuza,
  • pół ananasa,
  • 4 kiwi,
  • 6 łyżek cukru,
  • Sok z połówki limonki.

Przygotowanie krok po kroku:

Miąższ z arbuza należy zmiksować w blenderze z sokiem z limonki i 4 łyżkami cukru. Przelewamy wszystko do foremek i wstawiamy do zamrażarki na godzinę. Po godzinie wyjmujemy, mieszamy delikatnie łyżeczką i jeszcze raz wstawimy na godzinę do zamrażarki. Gdy czas minie wyjmujemy i ponownie mieszamy. Ananasa obieramy i miksujemy z 1 łyżką cukru. Wlewamy do foremek i mrozimy godzinę.Po godzinie wyjmujemy foremki. Kiwi obieramy i miksujemy z pozostałym cukrem. Masę wlewamy do formy i wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny.

 

AWI

 

Tags from the story
, , ,