Poznaj zalety domowego wędzenia i dowiedz się jak to robić!

domowe wędzenie
Wędzarnie ogrodowe różnią się wymiarami, sposobem zasilania i użytymi materiałami | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Wędzenie mięsa, wędlin, ryb czy serów to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Czy wiesz, że aby cieszyć się smakiem wędzonych potraw, wcale nie musisz czekać wiele dni? Wędzarnie ogrodowe umożliwiają przyrządzenie pysznego, aromatycznego posiłku w kilka godzin. Poznaj wskazówki, dzięki którym wybierzesz wędzarnię do swojego ogrodu.

Wędzenie na zimno czy wędzenie na ciepło – co wybrać?

Wędzarnie ogrodowe różnią się wymiarami, sposobem zasilania i użytymi materiałami. Obok wędzarni murowanych dostępne są też wędzarnie mniej lub bardziej przypominające beczkę – można je zobaczyć np. na stronie internetowej top-grille.pl. Wędzarnie tego drugiego rodzaju wyróżniają się nie tylko kształtem – ponieważ nie są trwale związane z gruntem, istnieje możliwość ich przenoszenia.

Wędzarnie ogrodowe można też podzielić, biorąc pod uwagę metodę wędzenia produktów. W ten sposób wyróżnia się:

  • Wędzarnie ogrodowe na zimno. Wędzenie na zimno jest czasochłonne, bo zajmuje nawet kilkanaście dni. Do zalet wędzenia na zimno trzeba zaliczyć efekt – aromat dymu jest bardziej wyczuwalny.
  • Wędzarnie ogrodowe na ciepło. Proces wędzenia na ciepło jest znacznie krótszy – najczęściej trwa kilka godzin. W rezultacie taka wędzarnia ogrodowa pozwala szybko cieszyć się gorącym i aromatycznym posiłkiem.

Wędzarnia ogrodowa – jak ją wybrać?

Lubisz grillować, ale od czasu do czasu masz ochotę na bardziej aromatyczne dania? W takim przypadku wędzarnia ogrodowa Weber umożliwiająca wędzenie na ciepło to dobry wybór.

Czym wyróżnia się dobra wędzarnia ogrodowa? Takie urządzenie powinno:

  • Posiadać co najmniej dwa poziomy rusztu. Zasada jest prosta: im więcej rusztów, tym więcej produktów możesz w tym samym czasie poddawać wędzeniu.
  • Być szczelne. Aby oferować jak najlepszy rezultat, wędzarnia ogrodowa musi zachowywać szczelność i jednocześnie mieć otwory wentylacyjne pozwalające kontrolować proces wędzenia.
  • Być wyposażone w termometr. Dzięki niemu można kontrolować proces wędzenia żeberek, schabu, ryb czy nawet serów.

Poszukując wędzarni ogrodowej, która pozwala wędzić produkty na ciepło, zwróć uwagę na jej wysokość. Od tego parametru zależy m.in. Twoja wygoda. Jeżeli planujesz używać wędzarni często, nie może ona być zbyt niska.

Wędzenie na ciepło – jak to robić poprawnie?

W Stanach Zjednoczonych wędzenie na ciepło – obok BBQ i grillowania – jest niezwykle popularne. Tam też proces wędzenia produktów na ciepło został doprowadzony do perfekcji. Planujesz zakup wędzarni ogrodowej na ciepło? Aby uzyskać jak najlepsze efekty smakowe, pamiętaj o kilku wskazówkach.

Produkty najlepiej pochłaniają dym, gdy są surowe. Stąd też najwięcej uwagi procesowi wędzenia warto poświęcić na jego początku. Duże znaczenie ma również gatunek użytego drewna. Według specjalistów najlepiej z mięsem komponuje się dymna mieszanka z drzew owocowych (wiśnia, jabłoń, śliwa). Masz ochotę na coś specjalnego? Wykorzystaj do wędzenia drewienka whiskey. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzą one z beczek po szlachetnym trunku.

Produkty przygotowane do wędzenia mogą być wcześniej poddane innej obróbce – wymienić wystarczy marynowanie. To sposób, aby uzyskać jeszcze bogatszy aromat i pobudzić kubki smakowe. Eksperymentując, możesz nie tylko zaskoczyć bliskich bukietem smaków, ale również zaserwować im sycące i apetyczne posiłki.

materiał partnera zewnętrznego

Tags from the story