Ekologiczne yerba mate na miarę nowych yerbowych czasów!

Ekologiczna Yerba Mate
Odkąd napar z ​ ostrokrzewu paragwajskiego stał się popularny niemal na całym świecie, powstało wiele marek proponujących susz produkowany w charakterystyczny dla danego kraju sposób. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Odkąd napar z ​ ostrokrzewu paragwajskiego stał się popularny niemal na całym świecie, powstało wiele marek proponujących susz produkowany w charakterystyczny dla danego kraju sposób. Jednak pomimo zalewających rynek klasycznych marek yerbowych, wielu fanów yerba mate wciąż poszukuje idealnego smaku i mate z całym potencjałem roślinnym także w działaniu.

Równie wiele osób zwraca uwagę na sposób produkcji i uprawę ostrokrzewu. Są to bowiem czynniki, które mają największy wpływ na ostateczny aromat i właściwości yerba mate. Przyjrzyjmy się dwójce pysznych yerb spełniających te warunki!

Świeża i lekka: Yerba Mate Green​ ​Organica

Yerba Mate Green Organica jest cenioną i lubianą marką, której susz pochodzi z południowobrazylijskich plantacji stanu Rio Grande do Sul. Posiadają one certyfikaty Agrobiotest i ECOCERT. Najbardziej istotną cechą Mate Green jest to, że susz nie zawiera pyłu. Mate Green to zielone, świeże, dość mięsiste listki, zbierane na cienistych i nasłonecznionych stokach z dziko rosnących krzewów Ilex paraguariensis. Mieszane ze sobą w odpowiednich proporcjach, dają odpowiednią moc a razem pozbawiają napar silnej goryczy. Duże, nawet kilkumilimetrowe liście suszone ciepłym powietrzem dają delikatny smak i zachowanie wysokiej zawartości polifenoli. Liście Mate Green nie są długo magazynowane, nie leżakują w nich. Pakowane są po kilku tygodniach od zbioru, przez co zachowują w swoich komórkach więcej chlorofilu w porównaniu do argentyńskich mate.

Mate Green to zatem yerba mate dla ceniących sobie jak najmniej przetworzone produkty, zgodne z naturalnym smakiem, a ponadto szukających w yerba mate oprócz pobudzenia szeregu innych wartości: wspomagania odporności, dzięki zawartości antyoksydantów, poprawę trawienia bez obciążania żołądka, lepsze krążenie krwi i zwiększoną koncentrację. Dzięki trzem alkaloidom występującym w jednej roślinie otrzymujemy napar z kakao, czekolady i herbaty w jednym, w dodatku w iście naturalnym, nieprzetworzonym wydaniu. To rzecz cenna. Marka Mate Green oferuje szereg rodzajów urozmaiconych dodatkami ziołowymi i owocowymi, które sprzyjają zwiększeniu działania wymienionych właściwości zdrowotnych i nadają jej niepowtarzalnych aromatów. Kwiaty pomarańczy, jagody acai i camu camu, zioła jak choćby ​ ahswaganda ​ czy aloes to tylko mała część z wielkiej rodziny naturalnych dodatków jakie znajdziemy w Mate Green. Oryginalne Mate Green to także yerby w sam raz do terere. Zalewany nawet kilka razy lodowatą wodą susz yerba mate, wtedy kiedy organizm potrzebuje więcej wody, wydaje się być rzeczą godną uwagi w sytuacji kiedy mamy zwiększone zapotrzebowanie na nią na przykład podczas wysiłku fizycznego lub w upalne dni.

Aromatyczna i mocna Yerba Mate El Pajaro

Yerba Mate El Pajaro to kolejna marka proponująca fanom mate wysokiej jakości susz, często z dodatkami ziołowo-owocowymi, podkreślającymi walory smakowe i zdrowotne. Tym razem jednak jest to yerba mate bliższa tradycyjnej produkcji – posiada zarówno mieszanki bogate w pył, jak i patyczki, te, które są subtelnie dymne w smaku oraz desplady zawierające jedynie duże listki bez pyłu i gałązek. El Pajaro stanowi rarytas dla fascynatów klasycznej yerba mate: dymnej, goryczkowej, pylastej. To ukłon w stronę paragwajskiej klasyki yerbowej. Pośród smaków El Pajaro znajdziemy takie, których napar uważany jest za najmocniejszy między innymi El Pajaro Guarana czy El Pajaro Despalada. Susz El Pajaro pochodzi z certyfikowanych plantacji położonych w pozostałościach Atlantyckiego Lasu Deszczowego. Posiada certyfikaty AgroBioTestu, OKO GARANTIE i USDA i KIWA, oznaczające uprawy bez zanieczyszczeń, GMO i pestycydów. Kupując Yerba Mate El Pajaro wspieramy też Polską Akcję Humanitarną. W szybko rozwijającym się świecie, kiedy pęd technologiczny odgrywa znaczącą rolę w zdrowiu środowiska i ludzi, warto otworzyć się na zgodne z naturą plantacje oraz uważne przygotowanie suszu yerby przez producentów. Sprzyja to nie tylko poznaniu zdrowotnej esencji działania i smaku ostrokrzewu paragwajskiego, ale też dbałości o środowisko, zrównoważony rozwój, wspieranie lokalnego rynku i niszowych, pełnych troski o naturę producentów.

Po najlepsze, ekologiczne marki yerba mate zapraszamy do sklepu YerbaMarket.com


Materiał partnera zewnętrznego