Grzyby marynowane – jak podawać?

grzyby kurki
Grzyby mogą sprawdzić się doskonale jako jeden ze składników głównego dania obiadowego | fot.: pexels

Grzyby to marynowane w Polsce powszechnie znane i cenione danie. Prawdopodobnie nie ma takiej osoby w naszym kraju, która nie spróbowałaby nigdy tego wyjątkowego przysmaku. Warto znać kilka sposobów podania ich do gościnnego stołu.

  1. Marynowane grzyby jako składnik obiadowy
  2. Marynowane grzyby jako przystawka
  3. Grzybki marynowane w sałatce

Marynowane grzyby jako składnik obiadowy

Grzyby mogą sprawdzić się doskonale jako jeden ze składników głównego dania obiadowego. Dla przykładu – możesz przygotować pyszne kotlety mielone z nadzieniem grzybowym. Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj sobie:

  • pół kilo mielonego mięsa wołowego
  • zeschniętą bułkę
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 jaja
  • całą cebulę
  • 200 gram żółtego sera (do topienia)
  • natkę pietruszki
  • tymianek (suszony)
  • podstawowe przyprawy (sól i pieprz)
  • bułkę tartą
  • olej (na patelnię)
  • do około 20 grzybków marynowanych

Do miski z bułką nalej mleka, a następnie odstaw ją na około dwadzieścia minut, aby się namoczyła i zmiękła. Odlej pozostały płyn (na przykład do szklanki) i wrzuć do miski pół kilo mielonego mięsa, rozbij i dodaj tam również dwa surowe jajka (w całości). Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek, a następnie wsyp do miski. Całość dopraw tymiankiem, pieprzem oraz solą. Wszystko to dokładnie wymieszaj za pomocą dużej łyżki lub korzystając z własnych rąk. Z powstałej jednolitej masy zacznij formować niewielkie kotleciki (postaraj się, aby były płaskie) – umieść na każdym z nich kawałek sera, gałązkę pietruszki oraz jeden lub dwa marynowane grzyby. Tak powstałe kotleciki uformuj w kulki, aby dodatki pozostały możliwie najbardziej w środku. Rozgrzej olej na patelni, tak aby nadawał się do smażenia. W czasie wzrostu temperatury możesz obtoczyć wszystkie kuleczki w bułce tartej. W końcowym efekcie otrzymasz złociste kotleciki, które po przegryzieniu odkryją przed tobą ciągnący się żółty ser wzbogacony o pyszne grzybki marynowane. Danie warto podawać obok ziemniaków przyprawionych koperkiem lub ryżu jaśminowego oraz odpowiedniej surówki (na przykład pomidory z cebulą, mizeria lub buraczki na zimno).

Marynowane grzyby jako przystawka

Forma przystawki dla tak przygotowanych grzybów odpowiada bardzo wielu smakoszom leśnych specjałów. Wiele osób lubi zjadać przepyszne marynowane grzybki prosto z talerza bez żadnych dodatków. Prawidłowo przyrządzone powinny ociekać pachnącą zalewą, a po przegryzieniu cieszyć jedzącego wyjątkowymi wrażeniami smakowymi i dotykowymi. W takiej formie stanowią doskonałą przystawkę zarówno do obiadu, jak i do tradycyjnej polskiej kolacji – obok dobrego chleba, świeżego białego sera i pysznej wędzonej wędliny. Doskonale sprawdzą się również jako jeden ze składników kanapki przygotowanej na talerzu.

Grzybki marynowane w sałatce

Nie może zabraknąć grzybów marynowanych w sałatce na stole smakosza leśnych przysmaków. Aby samodzielnie taką zrobić, przygotuj:

  • słoiczek z marynowanymi pieczarkami
  • pół kilo piersi z kurczaka
  • 4 jaja
  • 4 ziemniaki
  • 150 gram żółtego sera
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 marchewki
  • majonez
  • grecki jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy

Czystego kurczaka bez chrząstek pokrój w kostkę, włóż do miski i posyp przyprawą do kurczaka i odstaw na około pół godziny  (mięso powinno się w tym czasie się zamarynować). Ogórki konserwowe i pietruszkę posiekaj drobno, ugotuj ziemniaki i marchewki (obrane) oraz wszystkie jaja (na twardo). Tak przygotowane składniki pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na przeznaczonej do tego tarce z dużymi oczkami. Odcedź pieczarki z zalewy, a następnie ułóż obok siebie nóżkami do góry w obszernej misce wyłożonej folią aluminiową. Wysyp posiekaną pietruszkę, później marchew, majonez z jogurtem greckim, a na koniec umieść tam żółty ser, ziemniaki trochę soli i pieprzu. Całość szczelnie owiń folią aluminiową (na której wszystko leży) i wstaw do lodówki na kilka godzin.  Posiekane mięso usmaż na oleju, a następnie schowaj w lodówce. Po kilku godzinach wymieszaj oba składniki i podaj na stół w eleganckim naczyniu.


Materiał partnera zewnętrznego

Tags from the story
, ,