Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Co zaserwować gościom podczas karnawałowej zabawy? Niezastąpionym elementem imprezowego menu będzie lekka i szybka w wykonaniu sałatka. Świeże warzywa ze szpinakiem, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi na czele doskonale komponują się z grillowanym kurczakiem, tworząc pożywną i zachwycającą feerią barw zdrową sałatkę.

 

Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • 3 garści Szpinaku młodego (np. marki Eisberg)
  • 3 garści mieszanki Toscana mix z rukolą marki Eisberg
  • pierś kurczaka
  • sól, pieprz
  • zielony ogórek
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 2 rzodkiewki
  • świeżo zmielony kolorowy  pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie smażyć ok. 7 minut z każdej strony na patelni grillowej i pokroić w paski. Szpinak i mieszankę sałat z rukolą umieścić w naczyniu. Dodać pokrojonego w plastry ogórka, rzodkiewki i połówki pomidorków. Przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Opcjonalnie sałatkę można skropić oliwą z oliwek bądź octem balsamicznym.

Materiał partnera zewnętrznego

Tags from the story
, ,