Przyjemne ciepło w zimowe wieczory – czekolada do picia i pełny relaks

czekolada do picia
Czekolada niejeden ma smak. Zdecydowanie warto testować nowości, bo trudno o inny, tak inspirujący i tak wszechstronny produkt, który w dodatku może dostarczyć sporo radości | fot.: materiał partnera

W okresie zimowym chętniej sięgamy po produkty, których spożywanie przynosi korzyści w postaci rozgrzania. Mamy wówczas wrażenie, że jest nam zdecydowanie cieplej, ale mnóstwo przyjemności przynosi również sam moment smakowania rozgrzewającego jedzenia i napojów.

Dlatego popularnością cieszą się gorące sery, ale również gorąca czekolada do picia. Warto jednak szczególną uwagę przykładać do jakości produktu, na jaki się decydujemy.

Czekolada do picia – dlaczego warto ją pić?

Zwyczaj picia czekolady narodził się w Ameryce Południowej. Miało to miejsce w czasach, kiedy kakao stanowiło symbol bogactwa, ale też pewnego rodzaju władzy. Południowoamerykańskie narody tak bardzo rozsmakowały się w ciemnym i gęstym płynie, że do dzisiaj jest to jedna z ważniejszych tradycji, zwłaszcza w krajach takich jak Wenezuela, czy Kolumbia. Nic dziwnego – czekolada do picia to prawdziwie intensywny smak, który przedłużany jest na podniebieniu i kubkach smakowych dzięki płynnej konsystencji. Czy warto pić czekoladę zimą?

  • Konsystencja czekolady do picia sprawia, że wrażenie rozgrzania zostaje w ciele na dłużej.
  • Sam proces spożywania gęstego, wyrazistego w smaku napoju, jest ogromną przyjemnością. 
  • Czekolada jest bogata w cenne substancje odżywcze i pierwiastki, wśród których można znaleźć magnez, potas, żelazo, czy cynk. Zatem spożywanie wysokiej jakości czekolady w odpowiednich ilościach można śmiało uznać za formę prozdrowotnego działania. 

Płynna czekolada – smak, o którym trudno zapomnieć

Czekolada niejeden ma smak. Zdecydowanie warto testować nowości, bo trudno o inny, tak inspirujący i tak wszechstronny produkt, który w dodatku może dostarczyć sporo radości. Manufaktura Czekolady prezentuje w swojej ofercie czekolady do picia, wśród których znajdą się klasyczne smaki, ale również kilka oryginałów. Jak może smakować czekolada do picia, w której wyraźnie wyczuwalna jest nutka pomarańczy? Jakie wrażenie zrobi, jeśli poza czekoladowym płynem odczujemy również słodkie maliny? Zdecydowanie warto to sprawdzić!

Warto również pochylić się nad jakością czekolady, którą przynosimy do swojej kuchni. Kluczem jest tu prosty i krótki skład, w przypadku którego mamy pewność, że spożywamy najprawdziwszą czekoladę. Czasem może ona pochodzić z dalekiej Ameryki Południowej i raczyć kubki smakowe aromatem, który tworzy się w ziarnach kakaowca rosnącego w specyficznych klimatach tamtejszego regionu. To idealna przyjemność nie tylko na chłodną zimę, ale również każdy relaksujący wieczór w ciągu roku.

Materiał partnera

Tags from the story
,