Pyszne jedzenie w pół godziny? Sprawdź, co możesz zrobić, kiedy brak Ci pomysłów

Parmesan, czosnek i bazylia
30 minut wystarczy, by przygotować pyszne dania – nawet jeśli nie cechują Cię wyjątkowe umiejętności kulinarne. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Dopadł Cię głód, ale nie masz zbyt wiele czasu na przyrządzenie obiadu? Wcale nie musisz rezygnować z jedzenia! 30 minut wystarczy, by przygotować pyszne dania – nawet jeśli nie cechują Cię wyjątkowe umiejętności kulinarne. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które mogą stać się dla Ciebie inspiracją.

Wydaje Ci się, że w 30 minut nie można przygotować jedzenia, które w pełni zaspokoi głód? Poniższe przepisy to sprawdzony sposób na pyszne dania, które jest w stanie przyrządzić każdy. Nie wierzysz? Przekonaj się o tym sam!

Kluski leniwe w wersji słodkiej

To danie, które z pewnością przywoła na myśl smaki dzieciństwa. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne ani pracochłonne.

Składniki:

  • 500 g tłustego sera twarogowego (najlepiej drobno zmielonego)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli

W misce umieść ser, jajko i sól, a następnie całość rozgnieć i wymieszaj. Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj pozostałe składniki. Zagnieć je w miarę szybko, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj wałek. Wałki rozpłaszcz szerokim nożem i pokrój na mniejsze kawałki (krojąc pod skosem).

Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć kluski (najlepiej partiami) i wyjmij po wypłynięciu na powierzchnię.

Wyłóż na talerz i polej sosem truskawkowym lub roztopionym masłem i cukrem – według uznania.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem

To niezwykle pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Nie tylko zaspokoi głód, ale będzie również prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 80 g makaronu penne
  • 50 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g sera camembert
  • 50 g tartego sera mozzarella
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietany kremówki
  • przyprawy do smaku

Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj z oliwą z oliwek i odłóż do lodówki.

Makaron ugotuj (al dente) w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Szpinak umyj i osusz. W garnku po makaronie krótko przesmaż mięso. Wymieszaj ze szpinakiem i wyłóż na talerz. Do tego samego naczynia wlej śmietanę, dodaj pokrojony camembert i połowę porcji mozzarelli. Cały czas mieszając, gotuj, aż sery się rozpuszczą.

Do garnka z sosem dodaj mięso i makron, całość wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałą częścią mozzarelli. Zapiecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200oC. Po 15 minutach wyjmij naczynie i serwuj danie.

A może jedzenie na zamówienie?

Jeżeli lodówka świeci pustkami, a Ty koniecznie musisz coś zjeść, zamów jedzenie online. Skorzystaj z pośrednictwa serwisu gastronomicznego i wybierz swój ulubiony lokal. Złóż zamówienie na wybrane jedzenie i podaj adres – dostawca dotrze we wskazane miejsce tak szybko, jak to możliwe.


Materiał partnera zewnętrznego