Jaki rodzaj odżywki białkowej? Odżywki i suplementy diety – białkowy zawrót głowy

odżywka białkowa
Proteiny w proszku są niezwykle skuteczne - w badaniach naukowych wielokrotnie dokumentowano ich wpływ na przyspieszenie tempa regeneracji po wysiłku, a także maksymalizację rozwoju siły i masy mięśniowej, jak również wsparcie w procesie redukcji tkanki tłuszczowej | fot.: materiał partnera

Odżywki i suplementy diety dla sportowców to ogromny rynek. Chętnie kupujemy kreatynę, BCAA i odżywki białkowe. Postanowiliśmy sprawdzić czym są te ostatnie.

Suplementy diety – czym właściwie są?

To czym jest suplement definiuje ustawa. W jej treści odnaleźć możemy wzmianki o tym, że suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest dostarczenie do organizmu witamin, składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt fizjologiczny. W skrócie – za suplement diety uznajemy produkty, które traktowane są jako „jedzenie”, a ich rolą jest uzupełnienie (a  nie zastąpienie) diety. Istotnym jest by nadmienić, ze suplementów nie może charakteryzować działanie tożsame z produktami leczniczymi – czyli suplement nie może być lekiem, tak jak lek nie może być suplementem. To dwa różne produkty podlegające całkowicie innym przepisom prawa.

Odżywki białkowe – co to takiego i w jakim celu się je stosuje?

Odżywki białkowe to, w przeważającej większości, tzw. „białko w prochu”. Oczywiście, nie są źródłem wyłącznie protein, takiej jeszcze nie opracowano. Zawsze w odżywce znajdziecie pewne ilości węglowodanów i tłuszczów. Czasem producenci wzbogacają odżywki w wolne aminokwasy, kreatynę lub witaminy i minerały, zazwyczaj jednak – takie produkty warto odpuścić. Kupując odżywkę opartą o białko szukasz protein, ma się ona sprawdzić jako dostawca aminokwasów, a nie kompleks „all in one” – szczególnie, ze w tym drugim przypadku zazwyczaj samego „białka w białku” – jest mniej.

Odżywki białkowe – skąd ich popularność?

Przede wszystkim – proteiny w proszku są niezwykle skuteczne – w badaniach naukowych wielokrotnie dokumentowano ich wpływ na przyspieszenie tempa regeneracji po wysiłku, a także maksymalizację rozwoju siły i masy mięśniowej, jak również wsparcie w procesie redukcji tkanki tłuszczowej. Część z Was zasmucę podkreślając, że to niestety żadna magiczna zdolność suplementacji proteinowej. Odżywkami i suplementami białkowymi jedynie „wspomagamy” dietę – są one swoistym zastępnikiem np. piersi z kurczaka. 

Wyjątkowo i niepodważalną zaletą dzięki której większość osób decyduje się by stosować odżywki białkowe (a czasem także lub zamiennie – batony proteinowe) jest wygoda. Porcję proszku lub batona możesz wziąć niemal wszędzie, przygotować szybko, wygodnie i bezpiecznie mikrobiologicznie (nie wymagają zazwyczaj lodówki przed przygotowaniem/spożyciem), a przy tym charakteryzuje je szeroki wybór smaków.

odżywka białkowa
Podstawową cechą wspólną różnych typów protein pod postacią suplementów diety jest celowość ich zastosowania | fot.: materiał partnera

Rodzaje protein w proszku – podobieństwa i różnice

Podstawową cechą wspólną różnych typów protein pod postacią suplementów diety jest celowość ich zastosowania – mają one za zadanie wzbogacić całodzienną dietę w aminokwasy (w tym BCAA) i białka. Różnicuje je natomiast przede wszystkim źródło białka, jego poziom przetworzenia, a w efekcie także – zastosowanie.

Najpopularniejsze na rynku wciąż są białka mleczne, szczególnie białka serwatkowe – koncentrat białka serwatkowego i izolat białka serwatkowego, a czasem także hydrolizat – wersja wstępnie strawiona enzymatycznie i szybciej dostająca się do krwiobiegu. Białka serwatkowe są pełnowartościowe, łatwostrawne i stosunkowo niedrogie, a ich rozpuszczalność jest na bardzo wysokim poziomie – świetne w ciągu dnia i okołotreningowo.

Druga z frakcji białek mlecznych – kazeina – również znajduje swoje miejsce na rynku suplementów diety dla sportowców – to kolejne pełnowartościowe białko, które jednak trawi się wolniej i długo dostarcza aminokwasów – idealne na noc

Również dla osób na diecie roślinnej znajdziemy alternatywę – białka wegańskie. Najlepsze białko roślinne pochodzi z nasion soi – jest pełnowartościowe. Inne – konopne, ryżowe, czy z grochu – również nie są bezwartościowe.

Materiał partnera