Prawidłowa dieta podczas radioterapii – czego unikać?

dieta w radioterapii
Odpowiednia dieta usprawnia i przyśpiesza proces leczenia oraz znacznie łagodzi skutki uboczne radioterapii | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Radioterapia jest zabiegiem bezbolesnym, ale nieobojętnym dla organizmu. Indywidualna jest reakcja pacjenta na ten rodzaj terapii onkologicznej. U jednych pacjentów skutki uboczne występują bezpośrednio po zabiegach, u innych ze znacznym opóźnieniem i nasileniem. Radioterapia jest zabiegiem ratującym życie więc pacjenci świadomie godzą się na skutki uboczne związane z leczeniem onkologicznym.

Przed w trakcie i po radioterapii, pacjenci powinni stosować kilka zasad, które znacznie złagodzą skutki uboczne i poprawią komfort życia w tym czasie. Podstawą do złagodzenia większości uciążliwych dolegliwości jest odpowiednie odżywianie. Odpowiednia dieta powinna być dopasowana do obszaru napromieniowania i ogólnego stanu pacjenta.

Jak jest cel odpowiedniej diety dla pacjenta radioterapii?

Dieta zalecana w radioterapii  (zobacz: https://www.affidea.pl/radioterapia/) powinna być dostosowana do częstych skutków ubocznych, jakie wywołuje naświetlanie chorych narządów. Częstymi objawami są brak apetytu i kłopoty z przełykaniem. Odpowiednio dobrana dieta ma na celu zapobieżenie odwodnieniu i utracie wagi podczas terapii. Naświetlania zwłaszcza okolic brzucha mogą wywołać zaburzenie czynności żołądka, nudności, wymioty lub biegunki. Często pojawia się jadłowstręt i spadek wagi.

Odpowiednio dobrana dieta, w trakcie leczenia onkologicznego, pomaga zminimalizować skutki promieniowania oraz wzmacnia organizm w jego walce z nowotworem. Dobór składników diety oraz poszczególnych mikroelementów musi być skonsultowany z lekarzem, bo w zależności od leczonego obszaru ciała są one różne.

U źle odżywionego, niedożywionego pacjenta pojawiają się infekcje, źle goją się rany, słabiej działa układ odpornościowy, może rozwinąć się anemia. Te czynniki przedłużają cały cykl leczenia, pobyt w szpitalu i znacznie obniżają jakość życia pacjenta.

Ogólne zalecenia dotyczące diety podczas radioterapii

Ułożenie diety dla radioterapii to zadanie lekarza lub dietetyka indywidualnie dla poszczególnych pacjentów. Jest jednak kilka zasad ogólnych, których stosowanie pomaga w walce z nowotworem:

  • spożywaj 4-5 posiłków o małej objętości z przerwami wynoszącymi 3-4 godziny,
  • spożywaj posiłki zawierające dużo białka jak: jaja, drób, ryby, chude mięso, twarogi, kefiry itp.
  • spożywaj węglowodory złożone w postaci: pełnoziarnistych produktów zbożowych, kaszy, ryżu,
  • jedz codziennie warzywa i owoce gotowane, ścierane na tarce, miksowane itp.,
  • ogranicz spożycie kapusty, cebuli i roślin strączkowych,
  • ogranicz ilości cukru i słodyczy,
  • pij wodę niegazowaną, soki owocowe i warzywne bez konserwantów – minimum 2 litry,
  • jedz produkty gotowane, duszone, pieczone w folii lub odpowiednich naczyniach bez tłuszczu,
  • unikaj produktów wędzonych grillowanych, peklowanych i mocno solonych,
  • nie pij alkoholu.

Znaczenie diety w radioterapii

Znaczenie diety w trakcie i po leczeniu onkologicznym jest nie do przecenienia. Odpowiednia dieta usprawnia i przyśpiesza proces leczenia oraz znacznie łagodzi skutki uboczne radioterapii. Pacjenci leczeni w centrach onkologii takich jak Affidea Polska mogą liczyć na pomoc w ustaleniu indywidualnej diety pomocnej w leczeniu radiologicznym.


Materiał partnera zewnętrznego