Czego smacznego możemy się dowiedzieć z kuchni mołdawskiej?

Placinta Mołdawia
W Mołdawii placinta podawana jest najczęściej z farszem z ziemniaków oraz mięsa, ale też z kapusty czy bryndzy | fot.: stock.adobe.com

Kuchnia mołdawska jest połączeniem wpływów wielu kultur ludności które zamieszkiwały teren Mołdawii a przede wszystkim ziem które znajdowały się wokół dawnej Besarabii. Odnajdziemy tu wpływy zarówno tradycyjnych mieszkańców Mołdawii jak i regionu Naddniestrza. Wiele dań posiada swoje korzenie w tradycyjnych potrawach Rosji, Białorusi, Rumunii, Ukrainy a także Grecji. Rozpiętość smaków oraz charakterystycznych przypraw przypadnie do gustu każdemu kto lubi wyraziste smaki.

Kuchnia mołdawska – korzenie

Tradycyjna kuchnia mołdawska swoje inspiracje czerpała z produktów które były dostępne sezonowo na uprawianych ziemiach oraz zwierzętach które hodowano. Mołdawia obfituje w bardzo żyzne gleby – czarnoziemy, które pozwalają na uprawę wielu różnorodnych gatunków owoców, warzyw oraz zbóż. Ciepły klimat, z wieloma słonecznymi dniami w roku wpływa na wegetację roślin oraz żyzne uprawy. Kuchnia mołdawska opiera się także na wołowinie i wieprzowinie, bowiem te zwierzęta hodowano najczęściej. Kuchnia mołdawska  opowiada znakomicie historię tego wspaniałego kraju a jednocześnie jest wspaniałą ucztą dla zmysłów.

Placinta – królowa mołdawskiej kuchni oraz niesamowite wina

Placinta inaczej oznacza ciasto, placek. Jego etymologia sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego, gdzie starożytni Grecy robili chleb z oliwą z oliwek, serem oraz ziołami. W Mołdawii placinta podawana jest najczęściej z farszem z ziemniaków oraz mięsa, ale też z kapusty czy bryndzy. Nierzadko przygotowuje się ją na słodko – z owocami takimi jak wiśnie czy jabłka. Potrawa przypomina nieco gruzińskie chazapuri. Ciasto z farszem zostaje zawinięte w rulon który zostaje skręcony w kształt ślimaka a następnie wypieczony w piecu chlebowym. Po upieczeniu, ciasto przekraja się albo wzdłuż albo podaje w prostokątnej formie.

Symbolami Mołdawii są także winogrona oraz beczka, służące oczywiście do przygotowywania win najlepszej jakości. Szacuje się, że tradycja przygotowywania wina w Mołdawii znana jest od 2 300 lat. Mołdawskie wino służyło nie tylko do konsumpcji ale także stanowiło i do dziś stanowi ważną gałąź gospodarki.Co roku produkuje się tu około 1,5 miniona hektolitrów wina z czego sam eksport to 70 milionów butelek których nabywcami jest blisko 50 krajów.

Wpływ kultury i historii Mołdawii na jedzenie

Kultura jedzenia oraz same potrawy nacechowane są wpływami religii oraz kultury. Do ciekawszych z nich zaliczyć należy:

  • Post Piotrowy, obchodzony w czerwcu, kończący się w przeddzień święta Piotra i Pawła – przez ten czas spożywa się tylko posiłki bezmięsne,
  • wiele mołdawskich domów wciąż obchodzi tradycję posiadania w domu tzw. Casa Mare. Jest to pokój, przeznaczony dla gości, w którym zostają oni poczęstowani tradycyjnym mołdawskim winem oraz posiłkiem,
  • ważnym elementem kultury jest dbanie o spożywanie zdrowych, ekologicznych i tradycyjnych posiłków. Często dzieci wyjeżdżające z domu rodzinnego otrzymują od rodziców domowe produkty oraz samodzielne przygotowane potrawy.

Kuchnia mołdawska to nie tylko wspaniałe potrawy oraz dobre wino. To także tradycja i kultura która spotyka nas na każdym kroku. Każda tradycyjna mołdawska potrawa posiada swoją historię którą warto poznać. Tradycja, mołdawska gościnność oraz kultura przygotowywania i spożywania posiłków jest czymś, co wyróżnia ten kraj od wszystkich innych w tym rejonie.

MRY

Tags from the story
,