Czym jest wasabi? Skąd pochodzi? Jakie ma właściwości i przy jakich potrawach warto pamiętać o tym dodatku?

wasabi w miseczce koło pałeczek
Zielona pasta wasabi to nic innego, jak starty korzeń rośliny. Istotnym jest, by tarka była drobna, a samo ścieranie wykonywane kolistymi rucham | fot.: stock.adobe.com

Wasabi. Dla niektórych ta obcobrzmiąca nazwa nie budzi żadnych skojarzeń, a przecież jest to bardzo popularna przyprawa, która wykorzystywana jest na wiele różnych sposobów. Z pewnością zna ją każdy miłośnik sushi i kuchni japońskiej, bo to właśnie stamtąd przywędrowała ta zielonkawa pasta, która charakteryzuje się ostrym, unikatowym smakiem. Jednak wasabi to nie tylko dodatek do sushi. Nie każdy wie, że jest to jedno z najdroższych warzyw świata, a jego uprawa jest niemałym wyzwaniem. Jakie właściwości posiada wasabi? Z czym można je łączyć i jak wpływa na nasze zdrowie?

Czym jest wasabi?

Wasabi, które znane jest również pod nazwą chrzan wasabi lub dziki imbirto przyprawa, która konsystencją przypomina nasz polski, tradycyjny chrzan. Charakterystyczna jest tu zielonkawa barwa i ostry posmak. Wasabi to roślina z rodziny kapustowatych, która składa się z gęstego kłącza, dużych liści w kształcie serca i wydłużonych szypułek. Jej naturalne środowisko to zimne, górskie potoki Japonii, a sam wzrost zajmuje ponad dwa lata. Warto wiedzieć, iż uprawa tej orientalnej rośliny jest niezwykle wymagająca, dlatego tajniki hodowli często są mocno strzeżone i przekazywane pokoleniowo. Jej unikatowość powoduje, iż jest to towar bardzo drogi, niemal ekskluzywny, dlatego kupno całego korzenia może być bardzo trudnym zadaniem, a uprawa rośliny poza granicami Japonii możliwa jest jedynie w kilku miejscach na świecie.

Zielona pasta wasabi to nic innego, jak starty korzeń rośliny. Istotnym jest, by tarka była drobna, a samo ścieranie wykonywane kolistymi ruchami. Tradycja mówi, że tylko taki sposób pozwala wydobyć charakterystyczny aromat i ostrość.

Właściwości wasabi

Oprócz walorów smakowych, wasabi posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych!

Roślina od wielu lat wykorzystywana jest w leczeniu zatruć pokarmowych i problemów żołądkowych, zapobiega biegunkom, zaparciom, pomaga na wzdęcia i przyspiesza przemianę materii. Udowodnione jest również jej działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, a okład z wasabi działa przeciwbólowo. Oprócz wspomnianych, wasabi pomaga w udrożnianiu dróg oddechowych, wykazuje właściwości przeciwrakowe i jest nieocenionym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C. Wspomniane walory zdrowotne czynią z niej szalenie cenną roślinę, dlatego pierwsze wzmianki o leczniczym działaniu wasabi pojawiły się już w 794 roku, a głównym spektrum jej działania było leczenie zatruć pokarmowych, spowodowanych spożywaniem surowego mięsa ryb i owoców morza.

Z czym łączyć wasabi?

Najbardziej popularnym i znanym przeznaczeniem pasty wasabi jest oczywiście sushi. Jednak możliwości zastosowania są o wiele szersze. Wasabi świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, jajkami, potrawami z ryb, świetnie łączy się z sosami i różnego rodzaju dipami, a niewielka ilość dodana do zupy lub sałatki, nada potrawie ciekawego, orientalnego i ostrzejszego posmaku.

Oryginalny smak i jeszcze bardziej oryginalny kolor tej unikatowej, japońskiej rośliny stanowi nie tylko doskonały dodatek do kulinarnych eksperymentów. Jest również znana z licznych walorów zdrowotnych, znanych od tysiącleci i wykorzystywanych do dziś. Te wyjątkowe cechy wasabi czynią z niej jedną z najdroższych przypraw świata, dzięki czemu jest szalenie popularna nie tylko w Kraju Kwitnącej Wiśni.


IBĄ

Tags from the story
, , ,