Dlaczego warto pokochać warzywa i owoce?

owoce i warzywa
Owoce i warzywa warto spożywać na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują nie tylko swój naturalny smak, lecz także większość cennych dla zdrowia składników odżywczych | fot.: materiał partnera

„Jedz warzywa, bo są zdrowe!”, „Zastąp słodycze owocami!” To zdania, z którymi spotkał się chyba każdy. I słusznie, ponieważ owoce oraz warzywa powinny na stałe zagościć w menu każdego człowieka, bez względu na wiek czy styl życia. Ich regularne spożywanie może przynieść organizmowi wiele korzyści. Za co warto pokochać owoce i warzywa?

Moc witamin i innych składników odżywczych

Dlaczego znaczną część owoców i warzyw określa się mianem bomby witaminowej? Ponieważ większość z nich rzeczywiście zawiera spore ilości witamin oraz makro- i mikroelementów mających istotny wpływ nie tylko na funkcjonowanie poszczególnych narządów czy układów, ale także na współpracę między nimi, co poprawia wydolność i odporność całego organizmu. Z tego właśnie powodu owoce i warzywa od wielu lat znajdują się niemal u podstawy piramidy żywieniowej (nie licząc ruchu i uprawiania sportów), co oznacza, że powinny być spożywane najczęściej i w największej ilości. Ogólnie rekomendowane jest, by połowę dziennej porcji posiłków zajmowały właśnie warzywa i owoce, przy czym jarzyny w większej proporcji (3/4) m.in. ze względu na zdecydowanie mniejszą zawartość cukru.

Czas na soczyste i smaczne owoce

Świeże owoce są nie tylko prawdziwą skarbnicą wielu witamin, lecz także mnóstwa mikro- i makroelementów wpływających m.in. na wsparcie odporności, prawidłową pracę mózgu i poszczególnych narządów, wspomagających proces trawienia oraz działających spowalniająco na starzenie się komórek (w tym skóry). Zamiast słodkich przekąsek warto więc dawać dzieciom do szkoły takie owoce jak jabłko, banan czy cząstki pomarańczy, które dzięki zawartości naturalnych cukrów mogą dodać energii, wesprzeć układ immunologiczny oraz poprawić zdolność koncentracji.

Pyszne i zdrowe warzywa

Większość jarzyn jest nie tylko zdrowa, lecz także smaczna. Nawet te charakteryzujące się wyrazistym smakiem, za którym nie każdy przepada, można przyrządzić w taki sposób, by wydobyć z nich to, co najlepsze. Generalnie warzywa dzieli się na 3 podstawowe grupy pod względem ich koloru, który również wiąże się z zawartością składników odżywczych. Takie warzywa czerwone jak papryka, pomidory czy marchew zawierają dużą ilość potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz likopenu – będącego naturalnym antyutleniaczem. Należące do warzyw fioletowych bakłażany i buraki obfitują w antocyjany, które mogą opóźniać procesy starzenia. Z kolei zielone – sałaty, kapusta i szpinak – są źródłem wielu witamin, magnezu oraz błonnika regulującego pracę układu trawiennego.

Owoce i warzywa warto spożywać na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują nie tylko swój naturalny smak, lecz także większość cennych dla zdrowia składników odżywczych. Do najzdrowszych warzyw i owoców zalicza się m.in. pomidory, buraki, rukiew wodną, szpinak, wszelkie sałaty, grejpfruty, jagody, maliny, ciemne winogrona, banany i coraz popularniejsze awokado.

Materiał partnera

Tags from the story
,