Kawa jest drugim po herbacie najpopularniejszym napojem, który wybieramy do pierwszego posiłku. Obchodzony w kwietniu Europejski Dzień Śniadania to doskonała okazja, by z pomocą eksperta wybrać wariant, który nie tylko najlepiej nas pobudzi, ale i będzie istotnym elementem porannego zastrzyku energii. O idealnej kawie „na dzień dobry” mówi Grzegorz Staszowski, barista Segafredo Zanetti Poland.
Intensywny aromat, bogaty bukiet smakowy, pobudzające działanie – powodów, dla których co rano sięgamy po filiżankę espresso lub cappuccino jest wiele. Zawarta w nich kofeina utrzymuje się w organizmie przez kilka godzin, ułatwiając realizację przedpołudniowych zadań. Przygotowanie porannej kawy powinno jednak uwzględniać kilka prostych zasad, dzięki którym będzie ona nie tylko skutecznie pobudzającym, ale i bezpiecznym dla naszego organizmu napojem.
Gatunek ma znaczenie
Dla aktywizujących właściwości naparu największe znaczenie ma skład mieszanki. Choć bardziej ceniona wśród kawoszy Arabika wyróżnia się delikatniejszym smakiem, to wyższą zawartością kofeiny cechuje się Robusta. To również ta odmiana pozwala uzyskać na powierzchni przygotowanego ciśnieniowo naparu charakterystyczną, gęstą cremę. Dlatego oczekując pobudzającego efektu, warto wybierać zbalansowane mieszanki zawierające w swoim składzie domieszkę Robusty. Wysokiej jakości kawy świetnie smakują solo, jak i w wersji z mlekiem lub innymi dodatkami. Tym, którzy pijają kawę przede wszystkim ze względu na jej walory smakowe, ale z różnych względów muszą ograniczać dawkę kofeiny w diecie, warto polecić mieszanki bezkofeinowe, które zachowując pełnię aromatu, pozbawione są właściwości pobudzających.
Black or white – oto jest pytanie
Choć oczywiście wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ze względów zdrowotnych nie zaleca się picia czarnej kawy na czczo. Po całej nocy może ona bowiem podrażniać śluzówkę pustego jeszcze żołądka. Jeśli jednak jesteśmy wielbicielami klasycznego espresso, najlepiej zaserwować je tuż po posiłku. Esencjonalny napój nie tylko doda nam energii, ale również dobroczynnie wpłynie na proces trawienia. We Włoszech, w których tradycje kawowe są wyjątkowo zakorzenione, o poranku zwyczajowo pija się jednak warianty zabielane – cappuccino, caffe latte czy flat white. Przygotowując tego typu kawy, do spieniania warto wykorzystać mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2%, dzięki któremu uzyskamy gęstą i trwałą piankę. Podczas spieniania powinno ono uzyskać temperaturę idealną do serwowania, czyli 60⁰C. Tradycyjne propozycje jak cappuccino czy espresso macchiato dobrze sprawdzają się w zestawieniu z francuskim rogalikiem lub serwowanymi na słodko potrawami takimi jak naleśniki albo pancakes’y.
Na ciepłe dni
Nadchodzące ciepłe, słoneczne dni sprzyjają spożywaniu chłodnych napojów. Dlatego doskonałą propozycją dla tych, którzy poszukują porannego orzeźwienia jest cold brew, czyli kawa uzyskiwana w kilkunastogodzinnym procesie „parzenia” na zimno. Dzięki takiej długości przyrządzania, napar cechuje bardzo wysoka zawartość kofeiny. Charakteryzuje ją także gładki, lekko słodkawy i delikatny smak. Cold brew doskonale smakuje bez dodatków, jak i w towarzystwie kostek lodu, odrobiny mleka oraz cukru.
Materiał partnera zewnętrznego