Jeden z dżemowych producentów stworzył innowację, jakiej jeszcze nie było – przepyszne czekodżemy w czterech zniewalających smakach. Wszystkie stanowią połączenie belgijskiej mlecznej czekolady z kawałkami ulubionych owoców: truskawki, wiśni, śliwki i brzoskwini. W ten sposób, w każdym słoiczku zamknięto dla nas podwójną porcję smakowitej rozkoszy, a każda łyżeczka jednego z czekodżemów to zaproszenie do krainy zmysłooowej przyjemmmności! A jeśli chcemy zaszaleć kulinarnie, podpowiadamy, jak twórczo wykorzystać dżemowe smakołyki.
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 1 duża brzoskwinia
Wykonanie:
Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.
Pudding z chałki z migdałami, truskawkami i czekodżemem
Składniki (4 porcje):
- 200 g czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą
- 1 czerstwa chałka
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 2 łyżki jogurtu
- 2-3 truskawki
- 2 łyżki płatków migdałów
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą. W jednej dużej formie do pieczenia (26 cm średnicy) lub w 4 małych (8-10 cm średnicy), ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki. Posyp je płatkami migdałów i dodaj truskawki pokrojone w mniejsze kawałki. Zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach. Podawaj na ciepło.
Miętowa panna cotta z czekodżemem
Składniki (4 porcje):
- 1 słoiczek czekodżemu Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą
- 500 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- szczypta chlorelli do zabarwienia musu
- liście mięty do ozdoby
Wykonanie:
Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, wsyp cukier, suszoną miętę, chlorellę i, mieszając, mocno podgrzej (ale nie do zagotowania). Zdejmij garnuszek z ognia. Do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i czekodżemu. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty.
Brownie z kokosową nutą i czekodżemem
Składniki (blaszka 20×20 cm):
- 1 słoik czekodżemu Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą + 3 łyżki do posmarowania ciasta
- 120 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 50 g cukru kokosowego
- 50 g mąki kokosowej
- 3 jajka
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
Wykonanie:
Kakao z olejem kokosowym umieść w garnuszku, podgrzej i mieszaj do całkowitego roztopienia, a następnie przelej do miski. Do miski przełóż czekodżem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą. Czekoladową mieszankę przelej do miski z czekodżemem, wsyp cukier oraz mąkę, wbij jajka i wymieszaj – najlepiej rózgą, aż składniki się połączą. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz ok. 22-25 min., a najlepiej do suchego patyczka. Po wystygnięciu wierzch posmaruj czekodżemem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą.
Materiał partnera zewnętrznego