Wałkownica, uprzędzenie niezbędne w pizzerii

wałkownica do ciasta
Większość modeli wałkownic nadaje się do rozwałkowywania niemal wszystkich rodzajów ciast: od francuskiego przez pierogowe aż do ciasta na pizzę | fot.: materiał partnera

W Polsce apetyt na pizzę nigdy nie maleje. Ta kultowa włoska potrawa na stałe zagościła na naszych stołach jako danie imprezowe, przekąska do piwa czy też prosta odpowiedź na wszystkim znane nam pytanie: „a co dzisiaj na obiad?”. Biorąc pod uwagę tak dużą popularność pizzy nie dziwi fakt, że lokale serwujące ten przysmak – zarówno stacjonarnie, jak i oferujące dowóz – nadal są świetnym pomysłem na biznes w branży gastronomicznej. Co można zrobić aby zoptymalizować pracę w pizzerii? Odpowiedź jest prosta: zainwestować w ludzi i sprzęt. Wśród akcesoriów do pizzerii niezbędna zaś jest wałkownica do ciasta. Dziś przyjrzymy się jej z bliska.

Jak działa wałkownica do ciasta

Pizza jest jedną z tych potraw, które w trakcie przygotowania wymagają włożenia sporego wysiłku i czasu na rozwałkowanie ciasta. Oczywiście można ten proces wykonywać ręcznie, jeżeli jednak zależy nam na obniżeniu kosztów prowadzenia działalności gospodarczej – na pewno warto zainwestować w profesjonalny sprzęt. Większość modeli wałkownic nadaje się do rozwałkowywania niemal wszystkich rodzajów ciast: od francuskiego przez pierogowe aż do ciasta na pizzę. Używając wałkownicy mamy pewność, że przygotowywane przez nas ciasto się nie zniszczy i nie porwie, ponieważ podczas samego procesu wałkowania ciasto nie podnosi swojej temperatury a tym samym nie zmienia swojej struktury. W efekcie otrzymujemy placek o tej samej konsystencji i lepkości jak podczas wyrabiania ciasta co nie pozostaje bez wpływu na końcowy smak pizzy.

wałkownica do ciasta
Używając wałkownicy mamy pewność, że przygotowywane przez nas ciasto się nie zniszczy | fot.: materiał partnera

Rodzaje wałkownic do ciasta

Różnorodność przy wyborze wałkownicy jest ogromna. Urządzenia te mogą być manualne lub elektryczne, formować placki prostokątne lub okrągłe, mogą być wyposażone w jeden lub dwa wałki. Na co się zdecydować? Wszystko zależy od tego jak bardzo będziemy eksploatować naszą maszynę. Aby wałkownica działała poprawnie potrzebujemy odpowiedniego zasilania, modele najczęściej wymagają podłączenia do instalacji w przedziale od 230 V do 400 V. Po sprawdzeniu jakim napięciem dysponujemy w lokalu gastronomicznym, warto zastanowić się nad ilością wałków. Wałkownice wyposażone w jeden wałek mogą wymagać podwójnego przepuszczenia ciasta przez maszynę, z kolei te dwuwałkowe dają gwarancję dobrze rozwałkowanego ciasta już za pierwszym podejściem.

Parametry i cena

Typowe wałkownice do ciast ważą około 30 kg i są stosunkowo duże (większość modeli posiada wymiary w granicach 650x450x350). Najczęściej są one zaopatrzone w uruchamiający, elektryczny przycisk nożny, regulację grubości ciasta i średnicy placka oraz dwa tryby pracy. W zależności od modelu wałkownica może przyjąć jednorazowo od 200 g do nawet 1 kg ciasta. Ile zapłacimy za takie ułatwienie pracy? Urządzenia te można kupić już od 2500 zł. jednak ceny niektórych modeli sięgają nawet ponad 20 tysięcy zł. Ciekawe produkty odpowiadające zarówno przygotowaniu pizzy, jak i innych produktów kuchni włoskiej znajdziemy w internecie, na przykład na profesjonalnej stronie z urządzeniami dla gastronomii gastroprodukt.pl

wałkownica do ciasta gastronomiczna
Wałkownice do ciasta poprawią jakość pracy w lokalu | fot.: materiał partnera

Warto czy nie warto?

Wałkownice do ciasta zdecydowanie poprawią jakość pracy w lokalu gastronomicznym ułatwiając tworzenie gotowych placków. Efekt ich pracy jest szybszy i dokładniejszy niż ten wykonany wyłącznie rękami człowieka. Ręczne wałkowanie ciasta nie jest proste ani przyjemne, wymaga tez pewnej wprawy i zaangażowania dlatego też w lokalu gastronomicznym oferującym pizzę powinna się znaleźć wałkownica do ciasta, która znacząco ułatwi i przyspieszy pracę. Dodatkowo urządzenia te są łatwe w obsłudze, szybkie i bezproblemowe w czyszczeniu a przy poprawnej eksploatacji mogą służyć bez problemu przez kilkanaście lat, ponieważ charakteryzują się znaczną trwałością i wysoką jakością. Wydatek zwróci się szybko, a inwestycja z pewnością przełoży się na obniżenie kosztów prowadzonej działalności.


OLI