5 zaskakujących produktów, w których znajdziesz magnez

5 produktów zawierających magnez
Magnez, nazywany „pierwiastkiem życia”, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Magnez kojarzy się zwykle z gorzką czekoladą i orzechami. To ich spożycie polecane jest na lepszą pamięć i koncentrację. Zawarty w nich magnez ma stymulować układ nerwowy. Jednak pierwiastek występuje także w mniej oczywistych produktach. Sprawdź, gdzie możesz go znaleźć!

Za co odpowiada magnez?

Magnez, nazywany „pierwiastkiem życia”, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To on dba o układ nerwowy, prawidłową pracę serca, mocne kości i silne mięśnie. Dostarczamy go wraz z dietą. Warto jednak pamiętać, że jedynie 50% zawartości tego makroelementu w danym produkcie możemy przyswoić w ten sposób. Kiedy pieczemy lub gotujemy, ilość magnezu zmniejsza się. Podobnie – gdy obieramy warzywa czy owoce ze skórki. Na utrzymanie właściwego poziomu pierwiastka mają wpływ przyjmowane leki (np. antykoncepcyjne), palenie papierosów, picie alkoholu czy kawy. To przez te czynności magnez „wypłukuje się” się z organizmu.

Gdzie można znaleźć magnez?

  • pestki dyni

W jakich produktach jest magnez? Okazuje się, że najwięcej tego pierwiastka, bo aż 540 mg na 100 g produktu mają pestki dyni! Oprócz tego stanowią bogate źródło omega-3, witaminy C i E i tych z grupy B. Mają wpływ na piękną cerę, odporność, a także pomagają w lepszym samopoczuciu. Dzięki wysokiej dawce magnezu przeciwdziałają stanom lękowym i depresji oraz potrafią łagodzić bóle migrenowe.

  • woda mineralna

Woda mineralna, w odróżnieniu od źródlanej, pełna jest mikro i makroskładników. Włączając do diety zmineralizowaną wodę z wysoką zawartością magnezu (np. 128 mg na litr), w łatwy sposób uzupełnisz jego braki. Możesz sięgnąć także po specjalne wody lecznicze – zawartość magnezu w tego typu wodach może sięgać blisko 250 mg na litr.

  • kasza gryczana

To nie tylko węglowodany. Specyficzna w smaku kasza jest bogactwem minerałów. Gryka zawiera ponad 230 mg magnezu w 100 g produktu. Jeden woreczek kaszy gryczanej pokrywa blisko 55% dziennego zapotrzebowania na magnez.

  • melasa

Słodki syrop o gęstej konsystencji, powstający jako produkt uboczny produkcji cukru. Warto wiedzieć, że łyżka surowej melasy pokrywa blisko 9% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

  • mak

Mak niebieski ma nieco więcej magnezu niż taka sama ilość kakao w proszku. To blisko 460 mg magnezu w 100 g nasion. Niestety, tradycyjny makowiec ma go dużo mniej – w trakcie obróbki termicznej mak traci swoje właściwości.


Materiał partnera zewnętrznego

Tags from the story
, ,