Jesienna dieta: dlaczego warto postawić na sezonowe produkty?

dynia produkty sezonowe
Jedzenie sezonowe opiera się na prostej zasadzie: podstawą diety ma być to, co w konkretnym czasie naturalnie jest dostępne w naszej strefie klimatycznej | fot.: materiał partnera

Sezonowość w jedzeniu polega na tym, by w jak największym stopniu spożywać produkty, które w określonym czasie naturalnie rosną w naszej strefie geograficznej. Dotyczy to głównie owoców i warzyw, choć nie tylko. Czy oznacza to zatem rezygnację z awokado i bananów? Wyjaśniamy, jakie korzyści przynosi jedzenie sezonowe i jak rozpocząć takie odżywianie.

Jedzenie sezonowe, czyli jakie?

Jedzenie sezonowe opiera się na prostej zasadzie: podstawą diety ma być to, co w konkretnym czasie naturalnie jest dostępne w naszej strefie klimatycznej. Mówiąc obrazowo – chodzi o to, by w sierpniu zjeść kalafiora, w czerwcu i lipcu sięgnąć po truskawki, a wraz z początkiem jesieni po dynie i śliwki. Czy więc dieta sezonowa to całkowita rezygnacja z niektórych produktów?

Sezonowe jedzenie nie oznacza, że nie możemy sięgnąć po banana czy pomarańcze, bo nie rosną w naszej strefie klimatycznej. Chodzi raczej o to, by kupować je wtedy, gdy nie ma alternatywy w postaci truskawek, jabłek, śliwek czy innych owoców rosnących w Polsce, czyli np. zimą. Zdrowa dieta to nie tylko dostarczenie sobie odpowiednich mikro i makroskładników, ale także unikanie produktów, o których wiemy, że są traktowane środkami przedłużającymi ich trwałość – wyjaśnia przedstawicielka firmy Nice To Fit You, zajmującej się zdrowym cateringiem dietetycznym.

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Skoro wiesz już, że jedzenie sezonowe nie oznacza, że nie można sięgnąć po banana, awokado i pomarańcze, poznaj inne zalety takiej diety!

1. Sezonowe produkty są zdrowsze

To, co przyjeżdża do sklepów z odległych miejsc, często przemierza naprawdę długą drogę. Żeby więc owoce i warzywa (szczególnie te miękkie i delikatne) ją wytrzymały, traktowane są środkami przedłużającymi trwałość. Owoce i warzywa uprawiane lokalnie też najczęściej nie są zupełnie pozbawione środków wspomagających wzrost, ale zdecydowanie nie są one tak silne. Co więcej, lokalnych dostawców dużo łatwiej jest sprawdzić i wybrać tego, który wydaje się najlepszy.

2. Sezonowe warzywa i owoce są smaczniejsze

Świeże owoce i warzywa, które dojrzewają w swoim czasie na słońcu, a nie są sztuczne uprawiane w szklarni, smakują po prostu lepiej. Wystarczy porównać smak pomidorów w lutym i w sierpniu – różnica jest ogromna!

3. Sezonowe produkty są tańsze

Płacąc za owoce egzotyczne, należy doliczyć do ich ceny chociażby transport i przechowywanie, dlatego mango, limonki czy awokado są takie drogie. Wybierając sezonowość, z reguły kupuje się taniej. Korzystając z tego, że latem truskawki są tańsze niż te dostępne w sklepach zimą, można zrobić z nich zdrowe, bezcukrowe dżemy i zaoszczędzić również w ten sposób!

4. Sezonowość to ekologia

Wybierając to, co rośnie niedaleko, nie dokładasz swojej cegiełki do zanieczyszczania środowiska w postaci transportu. Im mniejszy popyt na kokosy czy ananasy w Polsce, tym mniejsza potrzeba ich przywożenia, co oznacza mniejsze zanieczyszczanie środowiska. Co więcej, lokalność to wspieranie miejscowej gospodarki!

Jak jeść sezonowo jesienią?

Jesień to czas, kiedy powoli kończą się zbiory owoców i warzyw uprawianych lokalnie. Zanim jednak to nastąpi, do wyboru jest cała gama przepysznych produktów. Wybierając sezonowe produkty we wrześniu, październiku i listopadzie, szukaj w sklepach: kapusty, dyni, marchwi, pietruszki, jarmużu, brukselki, selera, cebuli, topinamburu, śliwek, jabłek, gruszek. Na początku jesieni wciąż dostaniesz jeszcze tegoroczne pomidory i jesienne odmiany malin. Jak widzisz, wybór jest naprawdę spory, a na bazie wymienionych warzyw i owoców możesz przyrządzić mnóstwo smacznych posiłków!

Dieta pudełkowa – zdrowy sposób na sezonową dietę

Jeśli nie masz czasu na zastanawianie się, który owoc czy warzywo aktualnie dojrzewa w Polsce, a chcesz spróbować jeść sezonowo – wypróbuj catering dietetyczny. Dobra dieta pudełkowa opiera się właśnie na produktach sezonowych i lokalnych. Dla urozmaicenia pojawią się w niej egzotyczne smaki, ale podstawą będzie zawsze to, co rośnie w naszej strefie klimatycznej w danym czasie. To wygodny sposób, by jeść posiłki przyrządzone ze zdrowych i smacznych składników, a przy tym zaoszczędzić czas na zakupy i gotowanie!

Materiał partnera