Przydatne gadżety do kuchni – foremki silikonowe

foremki silikonowe
Foremki silikonowe można wykorzystywać m.in. do chłodzenia lub mrożenia produktów spożywczych, odgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych i przyrządzania ich w piecykach elektrycznych lub gazowych | fot.: pexels.com

Silikonowe formy do pieczenia to produkty, które w ostatnim czasie dokonały prawdziwej rewolucji w kuchniach na całym świecie. Wykonane są z wysokiej jakości silikonu przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Rewelacyjnie sprawdzają się do przygotowania ciast, pączków, muffinek i czekoladek, ale z powodzeniem można je wykorzystać również do pieczenia chleba, pasztetów, zapiekanek i innych potraw. Bogaty wybór dostępnych wzorów, kolorów i kształtów sprawia, że przyrządzane dania zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem, ale również oryginalną formą.

Kulinarna zabawa w ciepło-zimno

Foremki silikonowe mają bardzo uniwersalne zastosowanie – z powodzeniem można je wykorzystywać do przygotowania posiłków zarówno w niskich, jak i bardzo wysokich temperaturach, ponieważ zachowują swoje właściwości w warunkach od -60oC do +230oC, przy czym górna granica (w zależności od producenta) wynosi niekiedy nawet +280 oC.

Co ważne, formy silikonowe są odporne na szok termiczny, w związku z czym doskonale wytrzymują gwałtowne wahania temperatur i np. po wyjęciu z lodówki lub zamrażalnika, można je od razu włożyć do rozgrzanego piekarnika, bez obaw, że ulegną zniszczeniu.

Foremki silikonowe można wykorzystywać m.in. do chłodzenia lub mrożenia produktów spożywczych, odgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych i przyrządzania ich w piecykach elektrycznych lub gazowych. Ważne, by nie stawiać ich bezpośrednio nad palącym się płomieniem.

Obecnie w ofertach wielu marek, takich jak Birkmann czy Silkomrt można znaleźć szeroki wybór foremek silikonowych, dostępnych w ciekawych kształtach oraz bogatej gamie rozmiarów i kolorów. Można je kupić np. w tym miejscu.

Foremki silikonowe – jak używać?

Foremki silikonowe przed pierwszym użyciem należy dokładnie umyć, a następnie posmarować wewnętrzną stronę roztopionym masłem lub margaryną, zaś w przypadku mrożonych deserów – olejem kokosowym bądź migdałowym.

Aby jak najdłużej cieszyć się doskonałymi właściwościami foremek, należy pamiętać o ich dokładnym myciu (np. w zmywarce) i wycieraniu do sucha po każdym użyciu. Odradza się także używanie metalowych przedmiotów o ostrych krawędziach, które mogłyby uszkodzić delikatną powierzchnię foremek.

Pozostałe zalety foremek silikonowych

Czysty silikon nie wydziela żadnych toksycznych substancji, w związku z czym jest całkowicie neutralny dla produktów spożywczych i bezpieczny dla zdrowia. Foremki z niego wykonane zapewniają lepszą cyrkulację ciepła i zimna, a także do około 20% krótszy czas pieczenia. Co więcej, nie wymagają każdorazowego natłuszczania i pozwalają zaoszczędzić sporo miejsca w szafkach kuchennych, ponieważ z łatwością można je przechowywać zwinięte. Foremki są lekkie, nie chłoną zapachów, łatwe w czyszczeniu, mają nieprzywierającą powierzchnię, a niektóre modele dzięki specjalnym uchwytom, zapewniają wygodę stosowania.


Materiał partnera zewnętrznego