Dieta a trądzik – jak sposób odżywiania się wpływa na stan naszej cery?

młody mężczyzna cera trądzikowa
Niepokojące objawy w postaci wyprysków skórnych warto zawsze konsultować z dermatologiem, który znajdzie przyczynę niedoskonałości oraz zaproponuje odpowiednie leczenie | fot.: materiał partnera

Trądzik to jedna z najczęściej występujących chorób skóry. Cierpią na nią nie tylko nastolatkowie, ale również osoby dorosłe. Sprawdź, jak trądzik i dieta wzajemnie na siebie wpływają, a także dowiedz się, co możesz zrobić, aby poprawić stan swojej cery.

Dieta a trądzik – czy istnieje zależność?

Trądzik to choroba skóry, na cierpią zarówno nastolatkowie, jak i osoby dorosłe.  Przypadłość tę mogą powodować zaburzenia hormonalne, nieprawidłowa praca gruczołów łojowych, predyspozycje genetyczne, stres, niektóre leki oraz wiele innych. Z tego powodu niepokojące wypryski warto skonsultować z dermatologiem. Stany zapalne na cerze mogą złagodzić również profesjonalne zabiegi w gabinetach urody. Dobrym pomysłem może być zatem konsultacja z wykwalifikowaną specjalistką. Ważne, aby posiadała ona wiedzę i umiejętności potwierdzone dyplomem, który wydała szkoła kosmetyczna. Lublin to miasto, w którym znajduje się kilka tego typu placówek, dlatego znalezienie odpowiedniej osoby nie powinno stanowić problemu.

Jedną z wielu przyczyn trądziku może być również dieta. Nie od dziś wiadomo, że sposób żywienia i styl życia mają duży wpływ na stan naszej skóry. Istnieje wiele produktów, które spożywane zbyt często mogą nasilać objawy trądziku. Wśród nich wymienia się żywność wysoko przetworzoną oraz bogatą w cukry proste, nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. tłuszcze trans), sól, wzmacniacze smaku, konserwanty, emulgatory i barwniki. Osoby ze skłonnością do trądziku powinny zatem ograniczyć słodycze, napoje gazowane, fast foody oraz słone przekąski. Niekorzystny wpływ na stan skóry mogą mieć także niektóre produkty odzwierzęce oraz ostre przyprawy. Warto również odstawić używki takie jak alkohol i papierosy, które przyspieszają starzenie się komórek skóry. 

Trądzik a dieta – co jeść na piękną skórę?

Wiele osób zastanawia się, co w takim razie jeść, aby cieszyć się piękną cerą. Przede wszystkim dieta powinna być zróżnicowana, co podkreślają lekarze, kosmetologowie, dietetycy oraz specjalistki po szkole kosmetycznej w Lublinie. Nie może w niej zabraknąć warzyw i owoców, które są cennym źródłem witamin, beta-karotenu oraz przeciwutleniaczy, np. szpinaku, jarmużu, pomidorów, papryki, marchewki, pietruszki i roślin strączkowych. Prawidłowo skomponowana dieta na trądzik powinna również zawierać źródła kwasów omega-3, np. orzechy, oleje roślinne czy ryby. Korzystny wpływ na cerę mają ponadto witaminy z grupy B (kasze, pieczywo pełnoziarniste, pestki), cynk (ryby, owoce morza, kasza gryczana, nasiona dyni i słonecznika), witaminę E (olej rzepakowy i lniany, suszone morele, papryka, orzechy), selen (drób, ryby, orzechy brazylijskie), żelazo (natka pietruszki, fasola, groch, soczewica, zielone liściaste warzywa), witaminę C (natka pietruszki, papryka, jarmuż, cytrusy) oraz witaminę A (jarmuż, szpinak, dynia, słodkie ziemniaki, masło, jaja). 

W zachowaniu pięknej cery bardzo ważną rolę odgrywa także właściwe nawodnienie. Aż 20-30 proc. wody znajduje się w skórze. Objawami odwodnienia są m.in. utrata jędrności i elastyczności, szarzenie, niejednolity kolor, utrudnione gojenie, podatność na podrażnienia i uszkodzenia. Z tego powodu w diecie nie powinno zabraknąć wody, soków owocowych oraz herbatek ziołowych. 

Jak widać, dieta i trądzik mogą być ze sobą powiązane. Niepokojące objawy w postaci wyprysków skórnych warto zawsze konsultować z dermatologiem, który znajdzie przyczynę niedoskonałości oraz zaproponuje odpowiednie leczenie.

Materiał partnera