Dlaczego warto jeść siemię lniane?

Siemię lniane
Te cudowne ziarenka zawierają również ogromną ilość błonnika poprawiającego funkcjonowanie układu pokarmowego, obniżającego poziom złego cholesterolu, pomagającego w pozbyciu się toksyn z organizmu. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Siemię lniane to płaskie, szarobrązowe ziarenka o długości 2-3 mm. Te małe, niepozorne ziarenka mają wielką moc. Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które bardzo korzystnie wpływają na metabolizm, na układ odpornościowy, układ krążenia, układ nerwowy i hormonalny – czyli praktycznie na cały organizm.

Te cudowne ziarenka zawierają również ogromną ilość błonnika poprawiającego funkcjonowanie układu pokarmowego, obniżającego poziom złego cholesterolu, pomagającego w pozbyciu się toksyn z organizmu.

Siemię lniane to źródło witamin A, E, B oraz minerałów takich, jak cynk, wapń, magnez, żelazo. Działanie tych składników jest nieocenione: właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, ochrona przed wolnymi rodnikami, poprawa wyglądu skóry, włosów, paznokci, poprawa pamięci i koncentracji. Warto więc dostarczyć organizmowi wszystkich tych dobrodziejstw i zacząć regularnie spożywać te wspaniałe ziarenka.

Jak spożywać siemię lniane?

Należy pamiętać, że siemię lniane źle znosi wysokie temperatury. Dlatego najlepiej jest wybierać siemię w ziarenkach i mielić je przed spożyciem niż kupować siemię zmielone, które poddawane jest obróbce cieplnej zanim trafi na półki sklepowe. Podczas obróbki cieplnej ziarenka tracą swoje cenne właściwości.

Siemię lniane można mielić w młynku do kawy, trzeba robić to jednak bardzo krótko, nie dłużej niż przez trzy sekundy, gdyż po tym czasie młynek zaczyna się nagrzewać. Siemię można stosować również jako dodatek do potraw, dodając je jednak do potraw starajmy się go nie gotować. Podczas wysokich temperatur ulegają zniszczeniu cenne kwasy omega 3.

Zmielonym siemieniem można posypywać kanapki, sałatki, potrawy, można go dodawać do owsianki, do koktajli owocowych, siemię nie zmieni smaku tych produktów. Aby odczuć dobroczynne działanie siemienia, należy spożywać je regularnie, najlepiej jedną, dwie lub trzy łyżki dziennie.

Można też zalać świeżo zmielone siemię lniane wodą (jedna łyżka siemienia na pół szklanki wody). Po kilkunastu minutach taka mikstura staje się gęsta i kleista, dzięki czemu świetnie wpływa na perystaltykę jelit. Trzeba tylko pamiętać, że siemię lniane bardzo pochłania wodę, więc należy pamiętać o właściwym nawodnieniu, w przeciwnym razie skutek będzie odwrotny.

Siemię lniane ma działanie wiążące, idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kotletów, muffinów czy chleba. Tym sposobem wzbogacimy ich wartość odżywczą.


Materiał partnera zewnętrznego