Głóg – składniki aktywne

głóg
Związki aktywne zawarte w owocach głogu pobudzają receptory w komórkach mięśnia sercowego | fot.: stok.adobe.com

Głóg (łac. Crataegus L.) powszechnie występuje w Polsce. Ma drobne, białe kwiatki i czerwone owoce. W ziołolecznictwie zastosowanie znajduje głóg jednoszyjkowy oraz głóg dwuszyjkowy. Wśród składników bioaktywnych wymienia się flawonoidy, proantocyjanidyny, fenolokwasy, kwasy triterpenowe, cholinę, acetylocholinę, etyloaminę, fenyloaminę, sole potasowe, ksantyny, zasady nukleotydowe.

Głóg – właściwości

Związki aktywne zawarte w owocach głogu pobudzają receptory w komórkach mięśnia sercowego. Przekłada się to na zwiększenie częstości i siły skurczów serca, stymulacji przewodzenia w mięśniu sercowym oraz podwyższenie pobudliwości jego komórek. Zwiększeniu ulega przepływ wieńcowy. Głóg posiada łagodne właściwości hipotensyjnie – obniża ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto, obniża stężenie „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz działa przeciwmiażdżycowo. Zawartość flawonoidów może ponadto przekładać się na jego właściwości uspokajające i przeciwutleniające.

Głóg – zastosowanie

Stosowanie głogu szczególnie popularne jest u pacjentów ze schorzeniami kardiologicznymi oraz z ryzykiem ich wystąpienia. Znajduje zastosowanie w uzupełnieniu terapii schorzeń takich jak:

  • Miażdżyca (więcej o miażdzycy: jakie są objawy miażdżycy? )
  • hipercholesterolemia
  • hipertriglicerydemia
  • niewydolność serca
  • choroba wieńcowa
  • dusznica bolesna
  • zmniejszona kurczliwość mięśnia sercowego
  • choroby serca wieku starczego
  • łagodne nadciśnienie
  • zaburzenia krążenia mózgowego

Głóg – preparaty z apteki

W aptekach można kupić wiele różnych suplementów oraz produktów spożywczych na bazie głogu. Wymienić wśród nich można:

  • suszone owoce
  • suszony kwiatostan
  • herbatki z głogiem
  • ekstrakt w tabletkach
  • ekstrakt w płynie
  • krople nasercowe z wyciągiem z głogu
  • nalewki

Owoce głogu nadają się także do wykonywania przetworów – dżemów, konfitur, galaretek, nalewek.

W celu przygotowania nalewki z głogu, owoce należy umyć, włożyć do dużego, wyparzonego słoika i zalać je mieszaniną spirytusu i wody. Następnie słoik należy zakręcić i odstawić na 2 tygodnie, co jakiś czas nim wstrząsając. Po 2 tygodniach, należy przelać alkohol przez sitko i wymieszać z syropem na bazie cukru i wody. Należy odstawić nalewkę na 4 dni i po tym czasie przefiltrować, rozlać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić w ciemniejsze miejsce.

Głóg – skutki uboczne

Podczas stosowania preparatów głogu nie zaobserwowano poważnych działań niepożądanych. Bardzo rzadko występują bóle i zawroty głowy, kołatanie serca, nudności.

Przeciwwskazania do stosowania głogu

Wśród przeciwwskazań do stosowania głogu wymienić można niskie ciśnienie krwi, nadwrażliwość lub alergię na głóg lub składniki przyjmowanych z nim preparatów, wiek poniżej 12 roku życia, ciążę i karmienie piersią.

Przypisy

  1. Lamer-Zarawska, Eliza. Fitoterapia i leki roślinne. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2013
  2.  Nazhand, Amirhossein, et al. „Hawthorn (Crataegus spp.): An updated overview on its beneficial properties.” Forests 11.5 (2020): 564.

Materiał partnera

Tags from the story
,