Mikrobiom jelitowy to nasza naturalna ochrona przed niekorzystnie wpływającymi na samopoczucie czynnikami. Warto postarać się, by był on w dobrej kondycji, ma to przełożenie na to, jak się czujemy, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Czym jest mikrobiom i jak o niego dbać? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami.
Czym jest mikrobiom jelitowy i jakie pełni funkcje?
Mikrobiom to inaczej mikroflora jelitowa, czyli dobroczynne drobnoustroje zasiedlające ludzkie jelita. Są ich miliardy i u zdrowego dorosłego człowieka ważą nawet ponad kilogram. Mikrobiom przewodu pokarmowego pełni niezwykle ważne funkcje w ludzkim organizmie. Dobroczynne bakterie wspierają procesy trawienia i usuwania resztek pokarmowych. Dzięki temu zachowana jest równowaga i jelita działają sprawnie. Ma to wpływ na ogólne samopoczucie oraz na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Mikrobiom jelitowy ma wpływ także na nasz nastrój. Jelita nazywane są „drugim mózgiem”, a główną rolę w ich właściwym funkcjonowaniu pełni właśnie mikrobiom przewodu pokarmowego. Warto dbać o kondycję tych dobroczynnych bakterii i wspierać ich pracę.
Co ma negatywny wpływ na mikrobiom człowieka?
Niektóre szeroko rozpowszechnione w społeczeństwie nawyki mają negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy. Nie służy mu przede wszystkim niewłaściwa dieta – przetworzone jedzenie ubogie w probiotyki i substancje stanowiące źródło pokarmu dla dobroczynnych bakterii, niezdrowy tryb życia, stres i używki.
Negatywny wpływ na kondycję mikrobiomu ma także antybiotykoterapia, która wyjaławia jelita. Dlatego po przyjmowaniu antybiotyku zalecane jest uzupełnienie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Słabszy mikrobiom oznacza większą podatność na alergie, osłabienie odporności oraz problemy ze strony układu pokarmowego.
Jak zadbać o mikrobiom?
Mikrobiom jelitowy warto wspierać, a zrobić to można stosunkowo łatwo. Bakterie probiotyczne wchodzące w skład mikrobiomu znajdują się w produktach spożywczych takich jak kefiry, jogurty, zsiadłe mleko, kiszone warzywa i owoce, a także w zakwasie chlebowym. Ich bogatym źródłem jest też azjatycka potrawa kimchi. Warto włączyć te produkty do menu i spożywać je regularnie.
Korzystne jest także jedzenie produktów zawierających prebiotyki, czyli substancje stanowiące źródło energii dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Naturalne prebiotyki to węglowodany złożone. Znajdziemy je w warzywach i owocach oraz kaszach, makaronach pełnoziarnistych oraz pieczywie razowym. Po antybiotykoterapii i biegunce zaleca się uzupełnić mikrobiom, przyjmując suplementy diety zawierające dobroczynne bakterie. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku dzieci, których mikrobiom dopiero się kształtuje. Można też przyjmować suplementy diety z probiotykami profilaktycznie, co 3-4 miesiące robiąc miesięczną przerwę. To jednak nie zwalnia z przestrzegania zasad prawidłowej diety, która uzupełnia i wspiera mikrobiom w naturalny sposób.
Artykuł sponsorowany