5 pysznych pomysłów na letnie koktajle owocowe i warzywne!

koktajle owocowe
Zrobienie tych koktajli zajmuje nie więcej niż 5 minut, a dostarczają one energii na co najmniej półtorej godziny! | fot.: Fotolia

Koktajle owocowe i warzywne są świetnym źródłem witamin oraz minerałów. Można zjadać je jako dodatek do śniadania, osobne danie w porze lunchu lub na kolację. Przedstawiamy 5 wyśmienitych przepisów na koktajle, które pomogą odstawić niezdrowe przekąski na bok oraz zgubić zbędne kilogramy.

Koktajle owocowe – rozbudź zmysły z odrobiną winili

Często rano nie mamy zbytnio czasu na przygotowywanie wykwintnych śniadań, dlatego warto wrzucić coś lekkiego na pusty żołądek. Zrobienie tych koktajli zajmuje nie więcej niż 5 minut, a dostarczają one energii na co najmniej półtorej godziny!

Oto pierwsza propozycja na koktajl owocowy o dodatkiem wanilii.

Składniki:

  • 2 średnie dojrzałe banany (najlepiej, jeśli będą miały czarne kropki),
  • 2 plastry ananasa,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Włóż wszystkie wymienione powyżej składniki i zmiksuj.

Kolejna propozycja na smaczny, prosty i zdrowy posiłek o poranku. Wcześniej dominowały barwy jasno żółte, natomiast w tym przepisie zdecydowanie króluje czerwień.

Składniki:

  • 300 g czereśni bez pestek,
  • 150 g truskawek,
  • 200 ml jogurtu greckiego lub kokosowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 laska wanilii.

Wykonanie:

  1. Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Ostatni przepis na koktajl owocowy z wanilią jest świetnym zamiennikiem kawy.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości dojrzałe banany,
  • 1 brzoskwinia bez pestki,
  • 5 świeżych daktyli,
  • 1 łyżka cytryny lub limonki,
  • Szczypta cynamonu cejlońskiego.

Wykonanie:

  1. Włóż do blendera wszystkie składniki i zmiksuj.

Koktajle warzywno-owocowe na chłodne wieczory o smaku pietruszki

Nie zawsze latem termometry wskazują wysokie temperatury, dlatego warto uzbroić się w świeże produkty na poprawę humoru. Te propozycje koktajlów z dodatkiem pietruszki można spożywać zarówno w porze lunchu jak i na ostatni posiłek w ciągu dnia. Lekko się trawią, dzięki czemu organizm w nocy może porządnie się zregenerować.

Ten koktajl warzywny jest bogaty w witaminę C, która wspomaga pracę układu immunologicznego. Co więcej, pietruszka wpływa na młodszy wygląd skóry, szybszy porost włosów i mocniejsze paznokcie.

Koktajl o smaku pietruszki i limonki

Składniki:

  • 1 średni obrany ogórek,
  • 1 średnia pomarańcza,
  • Garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 2 garść świeżych liści szpinaku.

Wykonanie:

  1. Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj.

Koktajl owocowy z dodatkiem pietruszki i grejpfruta

Składniki:

  • 1 kiwi,
  • 0,5 grejpfruta,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • Garść natki pietruszki,
  • Szczypta cynamonu cejlońskiego.

Wykonanie:

  1. Włóż do blendera wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę.

Koktajle owocowo-warzywne – podsumowanie

Koktajle z dużą zawartością owoców i warzyw stanowią bardzo zdrową i smaczną propozycję uzupełnienia dziennego jadłospisu. Można je spokojnie zabrać do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Zajmują mało miejsca w torbie czy plecaku, a stanowią szybkie i zbilansowane źródło energii.

Warto przyrządzać koktajle zgodnie z porą roku oraz sezonem na dany produkt, gdyż wtedy jeszcze więcej korzyści zdrowotnych można czerpać z bogactw natury.


KKL

Tags from the story
, , ,