Niedobór witaminy C u dzieci – objawy i skutki

świeże pomarańcze
Najbogatsze w witaminę C są przede wszystkim świeże warzywa i owoce | fot.: pixabay.com

To, że witamina C jest niezwykle ważna dla zdrowia dziecka, zapewne wie każda matka. A co dzieje się, jeśli maluch cierpi na niedobór witaminy C? Jakie są jego objawy i jakie mogą być skutki? Wszystkie najważniejsze informacje na ten temat znajdziesz w tym artykule.

Rola i właściwości witaminy C

Witamina C (czyli kwas askorbinowy) jest jedną z najważniejszych witamin dla zdrowia człowieka, dlatego należy dbać o to, aby nigdy nie dopuścić do jej niedoboru. Witamina ta między innymi:

  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
  • jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych (uszczelnia je), kości, chrząstki, a także skóry, dziąseł i zębów;
  • pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym;
  • zwiększa przyswajalność żelaza;
  • ma wpływ na zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.

Jak więc się okazuje, witamina ta bierze udział w wielu, niezwykle ważnych procesach zachodzących w organizmie człowieka.

Niedobór witaminy C u dzieci – czym grozi?

Przyjmuje się, że dawkowanie witaminy C u dzieci wynosi 40-50 mg dziennie, ale w okresie zwiększonego zapotrzebowania (zwykle jest to sezon jesienno-zimowy), można je nieznacznie zwiększyć. Uznaje się, że ciężko ją przedawkować, ponieważ jej nadmiar jest usuwany z organizmu wraz z moczem.

Niedobór witaminy C może wywoływać groźną, wielonarządową chorobę jaką jest szkorbut, którego objawy to między innymi: krwawienia i zapalenie dziąseł, które może prowadzić nawet do wypadania zębów, a także problemy ze stawami oraz ogólne osłabienie. Choroba ta w skrajnych przypadkach może prowadzić również do śmierci.

Niedobór witaminy C – objawy

Objawami, które mogą świadczyć o niedoborze witaminy C są między innymi trudności w gojeniu się ran, często nawracające infekcje (co świadczy o obniżonej odporności), a także apatia, brak apetytu czy często pojawiające się na skórze „siniaki” – mikrowylewy, które są wynikiem osłabienia naczyń włosowatych. Osoby z niedoborem witaminy C w organizmie mogą czuć także ogólne rozbicie, apatię i osłabienie, zdarzają się stany depresyjne, ale także bóle mięśni, stawów oraz zwiększona łamliwość kości.

Witamina C – w jakich produktach można ją znaleźć?

Najbogatsze w witaminę C są przede wszystkim świeże warzywa i owoce:

  • pomarańcze,
  • mandarynki,
  • cytryny,
  • grejpfruty,
  • limonki,
  • czerwona papryka,
  • ziemniaki,
  • natka pietruszki.

Co ciekawe, znaleźć ją można również w kiszonej kapuście, soku pomidorowym, a także w: czarnej porzeczce, dzikiej róży oraz aceroli.

Czy wiesz, że…

witamina C ułatwia wchłanianie żelaza?

Aby uzupełnić niedobór witaminy C, warto więc regularnie przygotowywać dla całej rodziny rozmaite sałatki owocowe, świeżo wyciskane soki, a także surówki i sałatki np. na bazie kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.

Uwaga: Poddawanie warzyw i owoców obróbce cieplnej sprawia, że tracą one nawet około 70% witaminy C! Oznacza to, że najlepiej podawać je maluchowi w postaci surowej – o ile pozwala na to wiek dziecka.

Niedobór witaminy C – suplementacja

Współcześnie szkorbut jest chorobą, która stosunkowo rzadko występuje u dorosłych, ale może dotknąć najmłodszych (zarówno niemowlęta, jak i nieco starsze dzieci) – głównie w wyniku stosowania sztucznej żywności, pozbawionej odpowiedniej ilości kwasu askorbinowego.

Aby nie dopuścić do niedoboru witaminy C w organizmie malucha, warto pamiętać o jej przemyślanej suplementacji.

Obecnie na rynku można znaleźć między innymi preparaty o smaku owocowym (np. https://pelafen.pl/kid). Suplementy w takim wydaniu mają za zadanie uzupełniać dietę dziecka i osoby dorosłej w składniki, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych oraz gardła. Oprócz witaminy C, znaleźć w nich można wiele naturalnych składników, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Mowa m.in. o: soku z owoców czarnego bzu i malin czy ekstrakcie z korzenia pelargonii i z kwiatostanu lipy.

Choć tego typu suplementy diety warto stosować przez cały rok, szczególnie należy o tym pamiętać w okresie wzmożonej zachorowalności (sezon jesienno-zimowy), kiedy organizm jest najbardziej narażony na szkodliwe działanie chorobotwórczych drobnoustrojów.


Artykuł sponsorowany